Pap is voor veel Finnen een vertrouwd ontbijt. Maar heb je ooit verse pap geproefd? Dat is echt de moeite waard.
Chef-kok Risto Mikkola geeft toe dat hij vroeger slecht ontbijt.
– Thuis dronk ik soms alleen een glas water en ging ik naar mijn werk, waar ik alleen maar koffie dronk. Tijdens de lunch had ik dan vreselijke honger, vertelt Mikkola.
Om de een of andere reden kon Mikkola op weekdagen geen ontbijt eten. De reden daarvoor is eigenlijk niet zo bijzonder: tijdgebrek en luiheid om op weekdagen ontbijt te maken. In het weekend had hij dit probleem namelijk nooit.
Maar toen bedacht Mikkola een oplossing voor zijn probleem. Hij begon de avond ervoor verse pap te maken.
– Naarmate je ouder wordt, moet je meer aandacht besteden aan je levensstijl, legt Mikkola de reden voor de verandering uit.
Het eten van ontbijt heeft het dagelijks leven van Mikkola echt veranderd:
– Ik heb nu veel meer energie. Ik merk het verschil ’s ochtends op mijn werk, waar ik me beter kan concentreren. En hoe gemakkelijk dat gaat, zegt Mikkola enthousiast.
Hij maakt meestal ongeveer drie liter verse pap in één keer. Dat is genoeg voor meerdere ochtenden, want zijn vrouw neemt ook pap mee naar haar werk.
Haver vormt de basis van Mikkola’s pap. Naast havervlokken doet Mikkola onder andere zaden, yoghurt, vruchtensap, kokosmelk en, indien mogelijk, verse bessen in dezelfde kom.
Kokos geeft de pap een natuurlijke zoetheid, waardoor er geen suiker hoeft te worden toegevoegd.
De haverboom is nog steeds sterk. Haver is een gezondheidsbom met veel goede effecten. Haver zou goed zijn voor de maag, omdat de onoplosbare vezels ook constipatie goed voorkomen. Haver is ook geschikt voor mensen met maagklachten en het prikkelbare darm syndroom die een FODMAP-dieet volgen.
De rijke vezels in haver stabiliseren de bloedsuikerspiegel en de bèta-glucaan vermindert de opname van cholesterol in het lichaam.
Bosbessen-kokos-verse pap
- 4 dl havervlokken
- 4 dl kokosmelk
- 4 dl bosbessensoep / bosbessensap
- 1 dl pompoenpitten
- 1 dl zonnebloempitten
- 0,5 dl lijnzaad
- 300 g verse bosbessen
- 1/4 theelepel zout
- 1. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat een nacht wellen.