Met kant-en-klaar deeg kun je wonderen verrichten. Hoewel het bereiden van deze gebakken gehaktballetjes ingewikkeld lijkt, is het eigenlijk een simpele truc. Hieronder leg ik uit hoe je heerlijke gehaktballetjes kunt omhullen zodat ze er fantastisch uitzien.
Hoe maak je gehaktballetjes in bladerdeeg?
De bereiding van het gehakt zelf is hetzelfde als gewoonlijk. Ik bak de gehaktballetjes kort en leg ze vervolgens op de samengevoegde stroken deeg. Ik plak de uiteinden aan elkaar zodat ze de balletjes omhullen, en dan hoef ik ze alleen nog maar in de oven te schuiven.
Ik maak niet altijd varkensgehaktballetjes, want ik gebruik ook vlees van kippenpoten. Ik varieer met kruiden, bijvoorbeeld door rozemarijn of oregano toe te voegen. De intens smakende zwarte komijn vervang ik vaak door zwarte of witte ongepelde sesamzaadjes.
Recept:Gehaktballetjes in bladerdeeg
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes:
- 0,5 kg gehakt varkensvlees van de schouderlap
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel marjolein
- 1 snufje chilipeper
- zout en peper
- bakolie
Voor de kooitjes:
- 230 g bladerdeeg (1 pak)
- 1 eidooier
- 2 eetlepels zwarte komijn
Bereiding
- De gehaktballetjes makenHak de ui fijn en pers de knoflook. Voeg dit samen met het ei, het paneermeel, de marjolein en de chilipeper toe aan het vlees en breng op smaak met zout en peper. Vorm balletjes met een diameter van 2-3 centimeter. Bak ze ongeveer 5 minuten in hete olie, tot ze aan alle kanten bruin zijn.
- Het deeg snijdenRol het bladerdeeg uit en snijd het in reepjes van ongeveer een halve centimeter breed. Leg vervolgens 4 reepjes zo neer dat ze elkaar in het midden raken en een ster vormen. Leg de gehaktballetjes in het midden en wikkel het deeg eromheen, zodat de uiteinden elkaar aan de bovenkant raken. Druk ze goed aan.
- BakkenLeg de gehaktballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat, met de naad van het deeg naar beneden. Bestrijk ze met losgeklopt eigeel en bestrooi ze met nigellazaad. Zet ze in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak ze 18-20 minuten, tot het deeg goudbruin is.
Flakjes in bladerdeeg op een andere manier
Dit gerecht kan ook op een andere manier worden bereid, door de “verpakking” te veranderen. In plaats van het deeg in reepjes te snijden, snijd ik het in vierkantjes. In het midden van elk vierkantje leg ik een gehaktballetje en vouw ik de hoeken om het vlees heen. Je kunt ze aan elkaar vastmaken, maar je kunt het pakketje ook open laten, zodat het op een nestje lijkt.
Een andere optie is om de balletjes in brede reepjes te wikkelen, zodat er aan de zijkanten slechts een klein beetje vlees uitsteekt. Ook spiesjes met gehaktballetjes zien er interessant uit. Hiervoor snijdt u het deeg in nog bredere reepjes. Vervolgens worden de gehaktballetjes afwisselend op en onder het deeg gelegd. Het geheel wordt op een stokje gestoken. Dit moet eerst in water worden geweekt, zodat het tijdens het bakken niet verbrandt.
Wordt het bladerdeeg met alleen eigeel of met een heel ei bestreken?
In mijn recept en in veel andere recepten wordt het deeg voor het bakken met alleen eigeel bestreken. Dit is niet de enige manier om het mooi bruin te bakken, want je kunt ook een heel ei gebruiken. Effectieve toevoegingen zijn onder andere:
- een heel ei, geklopt met een snufje zout,
- eigeel, geklopt met een eetlepel water,
- alleen eiwit,
- boter,
- kokosolie,
- slagroom.