Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Vandaag hebben we een recept voor je dat zo lekker is dat je het niet alleen als ontbijt zult eten. Je zult ervan smullen als lunch, avondeten, voor en na het sporten, enz. Eieren spelen hierin de hoofdrol, maar je hebt geen koekenpan nodig. Die kun je voor iets anders gebruiken.
Ben je op zoek naar een recept voor een vijfsterrenontbijt? Of hou je van eieren, maar ben je langzaamaan een beetje uitgekeken op roerei en omeletten? Ons recept van vandaag zal je zeker interesseren, maar als je eenmaal Turkse eieren hebt geproefd, zullen ze je hart zeker stelen. Turkse eieren leveren ons veel gezonde vetten en eiwitten, ze vullen urenlang en smaken zo lekker dat ze over de hele wereld populair zijn geworden. Je kunt ze zonder problemen eten in ontbijtrestaurants of hotels, maar waarom zou je te veel betalen? Maak ze thuis, maar vergeet niet dat je dikke yoghurt nodig hebt, bij voorkeur Griekse. Een ander zeer belangrijk ingrediënt is gebrande boter – de nootachtige smaak is onbeschrijfelijk – je moet het proberen en het over de delicate, op de yoghurt uitgesmeerde gepocheerde eieren gieten. Voeg daar een opgewarmd sneetje brood aan toe en je kunt smullen.
Wat te eten als ontbijt in plaats van roerei? Maak Turkse eieren en smelt net als zij op je bord
Ingrediënten:
- 5 middelgrote eieren,
- ca. 250 g Griekse yoghurt,
- 3 teentjes knoflook,
- citroensap,
- boter,
- olijfolie,
- zout, peper,
- 2 eetlepels azijn,
- gehakte bieslook of koriander,
- optioneel een snufje chili.
Turkse eieren – bereiding:
- Begin met het koken van de gepocheerde eieren. Giet water in een steelpan, voeg 2 eetlepels azijn en een beetje zout toe. Als het water kookt, maak je een draaikolk en breek je het ei erin. Zet het vuur lager en laat het even koken tot het eiwit stolt en een “jasje” rond de dooier vormt. Schep het ei vervolgens met een schuimspaan op een bord. Bereid alle eieren op dezelfde manier.
- Doe de yoghurt in een kom, voeg het sap van een halve citroen, 2-3 eetlepels olijfolie, geperste knoflook en zout en peper naar smaak toe. Je kunt ook wat geraspte citroenschil toevoegen. Meng alles goed door elkaar.
- Doe de boter in een steelpan en verwarm deze op laag vuur tot hij bruin begint te worden en een karakteristieke, nootachtige geur afgeeft. Je kunt de boter op smaak brengen met zout, knoflook en een beetje chili.
- Smeer de yoghurt op een bord. Leg daarop de gepocheerde eieren en giet de bruine boter erover. Je kunt er ook wat citroensap overheen sprenkelen, met chilivlokken bestrooien en garneren met gehakte bieslook of koriander. Als je niet van koriander houdt, kun je deze vervangen door gehakte peterselie – in Turkse eieren speelt groen een belangrijke rol.