Frietjes in de oven bereiden in plaats van ze in olie te frituren is niet alleen gezonder, maar voorkomt ook dat uw keuken dagenlang naar vet ruikt. Lees hier hoe u frietjes toch net zo knapperig kunt maken als in het restaurant.
Hoewel ze in de Verenigde Staten vooral graag en vaak worden gegeten als onderdeel van fastfoodmenu’s, komen de eerste frietjes oorspronkelijk uit België en dragen ze daarom ook hun naam, die afkomstig is van de Franse woorden voor aardappel (“pommes de terre”) en frituren (“frites”). “Pommes frites” betekent dus letterlijk vertaald gewoon “gefrituurde aardappelen”.
Volgens een bewaard gebleven familiedocument uit de 17e eeuw frituurde de bevolking aan de Maas toen al smalle aardappelreepjes in plaats van vis, als ze niet konden vissen.
Hoewel frietjes traditioneel nog steeds in hete olie worden gefrituurd, kiezen veel mensen er thuis voor om ze in de oven te bakken, omdat er dan minder vet wordt gebruikt en de frietjes dus gezonder zijn. Bovendien voorkomt dit dat de keuken en de woonkamer de onaangename geur van frituurvet aannemen.
Zo bakt u knapperige frietjes in de oven
Om uw frietjes knapperig te bakken, heeft u alleen een afkoelrooster nodig, dat u op een bakplaat legt. Leg vervolgens de frietjes op het rooster en plaats ze zo dat ze niet op de bakplaat vallen. Nu hoeft u de frietjes alleen nog maar te bakken en eventueel te zouten.
De reden achter deze truc is dat de frietjes in de oven vocht afgeven. Op een bakplaat verzamelt het water zich onder de frietjes en voorkomt dat ze knapperig worden.
Door het afkoelrooster te gebruiken, druppelt het vocht op de bakplaat en verdampt het. Hierdoor liggen de frietjes niet in het water en worden ze knapperiger. Deze truc kan niet alleen bij frietjes worden toegepast, maar ook bij andere gerechten, zoals vissticks en mozzarellasticks.