Gehaktballetjes behoren tot de favoriete en populairste gehaktballetjes in Polen. Bijna iedereen kent het recept, maar niet iedereen weet dat je niet alleen de consistentie, maar vooral ook de smaak heel eenvoudig kunt verbeteren. Door een eenvoudig ingrediënt toe te voegen, worden ze mollig en tegelijkertijd knapperig.
In mijn keuken ontbreekt al lang niet meer één eenvoudig ingrediënt dat de consistentie van gehaktballen aanzienlijk verbetert: melk. Hierdoor wordt het mengsel zacht en gemakkelijk te vormen, en vallen de gehaktballen niet uit elkaar tijdens het bakken, zelfs niet als je ze vaak omdraait. Van binnen blijven ze mals en sappig, en van buiten krijgen ze een mooie, licht knapperige korst. Het is een familiegeheim dat ervoor zorgt dat zelfgemaakte gehaktballetjes altijd bijzonder smaken en doen denken aan een echte huisgemaakte maaltijd.
Melk toevoegen aan gehakt
Melk doet echt zijn werk – dankzij melk nemen de schnitzels geen overtollig vet op, waardoor ze niet zwaar of overdreven vet zijn, maar licht en vol van smaak. De natuurlijke ingrediënten in melk maken het vlees zacht en het paneermeel absorbeert vocht, waardoor een compacte, licht kleverige massa ontstaat. Hierdoor zijn de schnitzels van binnen zacht, maar blijven ze tijdens het bakken goed bij elkaar.
Je hoeft niet bang te zijn dat de schnitzels uit elkaar vallen in de pan. Bovendien worden ze mooi bruin, waardoor ze een perfect knapperig korstje krijgen. Het is dankzij de melk dat gewone gehaktballetjes die echte huisgemaakte, heerlijke smaak krijgen die we zo goed kennen. Hoewel het een eenvoudige truc is, is het voor mij echte magie in de keuken, waardoor elke maaltijd nog lekkerder smaakt.
Als ik terugkom uit het bos, maak ik alleen nog maar deze gehaktballetjes. Ze zijn lekkerder en aromatischer.
Recept voor gehaktballetjes met melk
Ingrediënten
- 700 g varkensvlees van de schouder,
- 125 ml melk 3,2%,
- 60 g paneermeel,
- 50 g ui,
- 1 ei,
- 60 ml gekookt water,
- 1 theelepel zout,
- 1 theelepel peper,
- olie om te bakken.
Bereiding
- Snijd de geschilde ui fijn.
- Doe het vlees in een grote kom, voeg het paneermeel toe, breek het ei en voeg de fijngesneden ui toe, giet vervolgens de melk erbij en voeg zout en peper toe.
- Kneed het geheel goed door met de hand – als het te dun is, laat het dan 5 minuten staan, zodat het paneermeel de melk kan opnemen.
- Vorm ronde schnitzels van het mengsel, druk ze lichtjes plat en zet ze opzij.
- Verhit olie in een koekenpan, zodat de bodem bedekt is, en bak de schnitzels vervolgens aan beide kanten op middelhoog vuur gedurende ongeveer 4-5 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Giet na het bakken gekookt water bij de schnitzels, dek de pan af en laat de schnitzels nog 3 minuten stoven, waarbij u ze af en toe omdraait.
- Serveer warm met uw favoriete bijgerechten, bijvoorbeeld aardappelen en salade.