Telkens wanneer ik het recept voor ricotta- en citroentaart maak, loopt het water iedereen in het gebouw in de mond: het recept is supersnel.
Een van de grote klassiekers van de Italiaanse keuken is de fantastische ricotta- en citroentaart, een zachte en heerlijk geurende taart die bovendien gemakkelijk te maken is. Door de ricotta is er weinig bloem nodig, waardoor de cake zacht en smeuïg blijft en een intense, heerlijke smaak heeft.
Deze taart is meer dan geschikt als ontbijt of tussendoortje, maar kan ook prima worden gemaakt voor een speciale gelegenheid en als dessert worden geserveerd. Een zachte taart met een verbluffend en verrassend resultaat, die heel snel te maken is. Het resultaat is een hoge, zachte taart met heel weinig vet, dus ook ideaal voor mensen die zijn begonnen met een afslankdieet of gewoon hun smaakpapillen willen verwennen zonder aan te komen.
Recept voor ricotta-citroentaart: delicaat en onweerstaanbaar
Het recept voor ricotta-citroentaart heeft een citrusachtige en delicate smaak. Een perfect dessert voor elke gelegenheid om eens iets anders op tafel te zetten. Het recept werd onthuld door Anna R. Morini via haar Instagram-profiel io_speriamo_che_celiacavo, een pagina die door ongeveer 200.000 gebruikers wordt gevolgd. Het dessert bevat helemaal geen bloem of zetmeel, is in een mum van tijd klaar en het resultaat is meer dan verrassend.
Ingrediënten voor één taart
- 330 g ricotta
- 3 kleine of 2 middelgrote eieren
- 80/100 g zoetstof naar smaak
- 1 biologische citroen
- een snufje zout
- een eetlepel extra vergine olijfolie (optioneel)
Bereiding
Neem eerst een grote kom en meng de ricotta, de citroenschil en het citroensap. Voeg vervolgens de eieren, de zoetstof en een eetlepel olie toe, samen met een snufje zout (heel weinig). Kneed tot je een zacht beslag zonder klontjes krijgt.
Giet het beslag in een siliconenvorm of een met bakpapier beklede bakvorm. Bak het vervolgens 30 minuten in de oven op 180 °C of 20 minuten in de heteluchtfriteuse op 160 °C. Haal het na het bakken uit de oven en leg het op een bord. Laat het goed afkoelen voordat je het opeet.