Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat ouderwets, maar appel-uien-groenten zijn echt heel lekker. Hier is het recept.
Een bijgerecht met een verschil: vandaag geen traditionele groenten, maar een zoetzoute mix van gekarameliseerde appels en uien. En dat smaakt echt heel lekker. Hieronder lees je hoe je de lekkerste appel-uien-groenten kunt bereiden.
Appel-uien-groenten: een heerlijk bijgerecht.
Welke smaakcombinatie spreekt jou het meest aan? Zoetzuur, zuur-pittig, bitterzoet? Voor ons is het antwoord op deze vraag heel eenvoudig: zoet-zout! Er is vast een uitgebreide, wetenschappelijke verklaring voor, maar laten we eerlijk zijn: wie wil er nu weten waarom het zo lekker is om zoet met zout te combineren? Het belangrijkste is: het is heerlijk en zou veel vaker bereid moeten worden. Begin er meteen mee en maak deze appel-ui-groenten!
Appel-uien-groenten zijn, als we heel precies zijn, niet echt een klassieke groente bijgerecht. Het is meer een fruit bijgerecht. Maar dat klinkt een beetje dubbelzinnig. Als we het ‘groente’ noemen, is het voor de meesten in ieder geval meteen duidelijk dat het om een bijgerecht gaat. Appel-uien-groenten zijn een klassieker die uitstekend regionaal en seizoensgebonden kan worden bereid. Het stamt uit een tijd waarin mensen leefden van wat ze zelf konden oogsten of verbouwen. En juist toen de dagen korter werden en het weer koeler, was de tijd van de groene groenten voorbij. Dan waren er groenten die goed konden worden bewaard, in dit geval appels en uien.
Maar tot op de dag van vandaag is appel-ui-groente meer dan alleen een noodoplossing, het is een bijgerecht dat bij veel gerechten past. Het bekendst is waarschijnlijk de combinatie met gebakken lever, ook al is deze bereidingswijze al een beetje verouderd. Maar de groente past ook bij andere gerechten, bijvoorbeeld bij boekweitpannenkoeken, bonenburgers of zelfs op kaasbrood. Probeer het eens!
Appel-uigroente
Ingrediënten
- 4 plakjes spek
- 1 grote ui
- 3 appels
- enkele takjes tijm
- 1 eetlepel bruine suiker
- zout en peper
Bereiding
- Snijd het spek in reepjes. Schil de ui, halveer deze en snijd hem in fijne reepjes. Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes.
- Bak het spek in een grote pan op middelhoog vuur knapperig. Haal het uit de pan en laat het vet in de pan zitten.
- Doe de uien in de pan en bak ze glazig in het spekvet.
- Voeg de appelpartjes en wat tijm toe. Strooi de bruine suiker erover en laat alles karamelliseren tot de appels licht zacht maar nog steeds beetgaar zijn.
- Breng de groenten op smaak met zout en peper en meng het spek er weer doorheen.