Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

13 oktober 2025
Emma de Jong

Het klinkt misschien absurd, maar in het restaurant geef ik de borden spontaan aan de ober om hem te helpen. Je raadt nooit wat de psychologische betekenis van dit gedrag is.

Mijn partner heeft dit altijd een vreemde en zelfs een beetje absurde gewoonte gevonden, maar voor mij is het heel normaal om de ober of serveerster te helpen door hen de lege borden aan te reiken zodat ze die kunnen weghalen. Ik heb nooit begrepen waarom anderen dit gedrag vreemd vonden.

Toch hebben zelfs obers me soms een beetje verbaasd, om niet te zeggen perplex, aangekeken: het is tenslotte hun taak om de tafels af te ruimen en de lege borden weg te brengen. Waarom zou ik hen helpen, terwijl ik een klant ben en voor hun service betaal? Mijn vriendin, die psychologe is, zag me dit gebaar verschillende keren maken, zowel in restaurants als in bars, en kon het niet langer verdragen. Ze onthulde me de ware reden voor mijn gedrag. Wie had ooit gedacht dat de diepere betekenis juist dat was? Ik was echt onder de indruk.

Geef je de borden aan de ober? Dit is de ware betekenis van deze handeling

Veel mensen – waaronder ikzelf – hebben de gewoonte om de borden altijd aan de ober te geven wanneer ze in een restaurant zijn, in een pizzeria of zelfs gewoon in een bar om te ontbijten. Is dit gewoon een kwestie van goede manieren of zit er meer achter dit gedrag? Laten we eens kijken wat de psychologie hierover zegt.

Mensen die de gewoonte hebben om de borden aan de ober door te geven in een restaurant of bar, worden soms vreemd aangekeken, alsof ze iets doen wat niet hun taak is. Het is inderdaad niet de taak van de klant om de tafel af te ruimen of de ober te helpen, maar volgens de psychologie gaan achter dit gedrag motieven schuil die verder gaan dan alleen maar beleefdheid.

Meestal is iemand die de borden aan de ober doorgeeft, iemand die gewend is om samen te werken, in teamverband te werken en graag anderen helpt. Misschien heeft hij of zij, ook al doet hij of zij geen werk dat veel samenwerking vereist, wel in een groot gezin opgegroeid waar het nodig was om elkaar te helpen, ook bij het huishouden.

En dat niet alleen: mensen die altijd proberen het werk van obers te vergemakkelijken, zijn over het algemeen ook empathischer dan anderen. Ze verplaatsen zich in de ober of serveerster die misschien veel tafels moet afruimen en proberen daarom, zich hun inspanningen voorstellend, een handje te helpen.

Ten slotte zijn volgens de psychologie mensen die spontaan obers helpen door hun lege borden aan te reiken, enorm dankbaar voor het leven en nemen ze nooit iets als vanzelfsprekend aan. Daardoor bedanken ze graag en tonen ze hun dankbaarheid met kleine gebaren, zoals het aanreiken van vuile borden om mee te nemen.

Misschien vind je dit ook leuk

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Kant-en-klare geraspte kaas: waarom u deze beter in het koelvak kunt laten liggen
Posted in Blog

Kant-en-klare geraspte kaas: waarom u deze beter in het koelvak kunt laten liggen

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Blijf uit de buurt van piramidezakjes: waarom u thee beter op een andere manier kunt drinken
Posted in Blog

Blijf uit de buurt van piramidezakjes: waarom u thee beter op een andere manier kunt drinken

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Leidt de etikettering van vegetarische producten tot een voedingscultuuroorlog?
Posted in Blog

Leidt de etikettering van vegetarische producten tot een voedingscultuuroorlog?

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Michelin chef maakt het duidelijk: “Om inktvis knapperig te maken, moet je ze eerst in water weken”.
Posted in Blog

Michelin chef maakt het duidelijk: “Om inktvis knapperig te maken, moet je ze eerst in water weken”.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Salt Bae, de ondergang van het imperium: verliezen van meer dan 7 miljoen dollar en gesloten restaurants. Een golf van negatieve recensies
Posted in Blog

Salt Bae, de ondergang van het imperium: verliezen van meer dan 7 miljoen dollar en gesloten restaurants. Een golf van negatieve recensies

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Next: In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
  • Mis het niet
  • Latest
1
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

2
We hebben de cafeïnehoeveelheden van verschillende dranken vergeleken – bekijk de waarden van je favorieten
Posted in Blog

We hebben de cafeïnehoeveelheden van verschillende dranken vergeleken – bekijk de waarden van je favorieten

3
Legnago, het restaurant-schip zinkt op de dag dat het zijn verjaardag viert: er waren 70 klanten. Boom aan likes voor de foto van het wrak
Posted in Blog

Legnago, het restaurant-schip zinkt op de dag dat het zijn verjaardag viert: er waren 70 klanten. Boom aan likes voor de foto van het wrak

4
De pastavorm die de wereld rondgaat, is uitgevonden door een voormalige verpleegster uit Emilia.
Posted in Blog

De pastavorm die de wereld rondgaat, is uitgevonden door een voormalige verpleegster uit Emilia.

5
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

6
Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola
Posted in Blog

Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola

7
Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen
Posted in Blog

Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen

8
Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.
Posted in Blog

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.

9
Het water uit mozzarella is puur goud: hoe je het kunt gebruiken en niet meer verspillen
Posted in Blog

Het water uit mozzarella is puur goud: hoe je het kunt gebruiken en niet meer verspillen

10
Hype of feit: zijn zuurkool en zuurkoolsap echt zo goed voor de darmen?
Posted in Blog

Hype of feit: zijn zuurkool en zuurkoolsap echt zo goed voor de darmen?

1
In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

2
In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

3
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

4
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

5
Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

6
Kant-en-klare geraspte kaas: waarom u deze beter in het koelvak kunt laten liggen
Posted in Blog

Kant-en-klare geraspte kaas: waarom u deze beter in het koelvak kunt laten liggen

7
Haver onder de loep: hoe gezond zijn havermout en co. echt?
Posted in Gezond eten

Haver onder de loep: hoe gezond zijn havermout en co. echt?

8
Blijf uit de buurt van piramidezakjes: waarom u thee beter op een andere manier kunt drinken
Posted in Blog

Blijf uit de buurt van piramidezakjes: waarom u thee beter op een andere manier kunt drinken

9
Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis
Posted in Hoofdgerechten

Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis

10
Leidt de etikettering van vegetarische producten tot een voedingscultuuroorlog?
Posted in Blog

Leidt de etikettering van vegetarische producten tot een voedingscultuuroorlog?

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid