Ze zien eruit als mini-peren, hebben een zachte schil, maar het is het vruchtvlees dat de meeste magie bevat. Eeuwen geleden werden ze beschouwd als een symbool van welvaart en een lang leven. Griekse filosofen waren er dol op en ook de keizers in Rome hadden er geen hekel aan. Er werd ook over hen geschreven in de Bijbel.
Vijgen zijn al lang bekend. Mensen aten ze al 5000 jaar geleden en sindsdien zijn ze enorm populair. Aanvankelijk werden ze geteeld in Mesopotamië (het huidige Irak, Iran, Syrië en sommige delen van Turkije) en Egypte. Na verloop van tijd kwamen ze naar Europa, waar de Grieken er dol op waren. Plato at ze elke dag en Hippocrates prees ze in zijn geschriften de hemel in.
Waarom is het goed om vijgen te eten?
De lijst met ingrediënten die ze bevatten is echt indrukwekkend. Ze zijn vooral een bron van voedingsvezels, die de darmwerking ondersteunen en het lichaam verzadigen. Daarnaast bevatten ze:
- vitamine A, B en K,
- mineralen – kalium, calcium (100 g vijgen bevat evenveel calcium als een glas melk), ijzer en magnesium,
- antioxidanten en polyfenolen – ondersteunen het immuunsysteem en vertragen het verouderingsproces van de lichaamscellen,
- een laag caloriegehalte – verse vruchten bevatten 70 kcal per 100 gram, gedroogde vruchten zelfs tot 300 kcal.
Vijgen ondersteunen het lichaam op elk gebied
Deze vruchten zijn het waard om in uw dieet op te nemen vanwege hun werking op het lichaam. Ze verlagen in de eerste plaats op natuurlijke wijze de bloeddruk. Ze ondersteunen de botten en spieren, beschermen tegen osteoporose en problemen die verband houden met een te lage calciuminname. Vijgen helpen bij de spijsvertering en het eten ervan kan constipatie voorkomen. Bovendien stimuleren ze dankzij hun hoge ijzergehalte het lichaam om hemoglobine aan te maken, waardoor het risico op bloedarmoede afneemt. Deze vruchten zijn ook van groot belang voor het ondersteunen van het immuunsysteem en worden in veel culturen beschouwd als natuurlijke afrodisiaca.
Hoeveel vijgen moet je per dag eten? Diëtisten raden aan om 2-3 verse vruchten per dag te eten of een handvol gedroogde vruchten. Dat is voldoende om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt ze zo eten, aan een salade toevoegen, een snel ontbijt met noten en yoghurt maken of een cake bakken.
Wie mag geen vijgen eten?
Hoewel ze erg gezond zijn, zijn ze niet voor iedereen geschikt. Ze worden niet aanbevolen voor mensen met allergieën (vooral voor mensen die allergisch zijn voor berkenpollen) en mensen met nierstenen, omdat ze oxalaat bevatten. Gedroogde vijgen moeten worden vermeden door diabetici en mensen met insulineresistentie. Ze bevatten veel suiker en hebben een hoge glycemische index. Vermijd ze ook als u maag- en darmproblemen heeft, omdat een teveel aan vijgen een laxerend effect kan hebben.