Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Hoofdgerechten

Ze smaken als aardappelkoekjes, maar zijn veel gezonder. En het recept is eenvoudig.

23 september 2025
Emma de Jong

Dit is een uitstekende keuze voor iedereen die waarde hecht aan gezondere oplossingen in de keuken, en hun smaak zal zelfs de grootste liefhebbers van klassieke recepten verrassen. Probeer ze eenmaal en je zult ze de hele herfst eten.

Het geheim van hun unieke karakter is courgette – een groente die zich onderscheidt door zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak in de keuken. Door het gehalte aan vezels, kalium en B-vitamines zijn courgettekoekjes een gezonde keuze. Bovendien hoeft courgette, in tegenstelling tot aardappelen, niet tijdrovend geschild te worden en is het door zijn lichtheid een ideaal gerecht voor iedereen die op zijn figuur let.

Hoofdbestanddelen

  • 2 middelgrote courgettes (ca. 600 g)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 4 eetlepels tarwebloem (kan worden vervangen door volkoren- of havermeel)
  • 2 eetlepels paneermeel (optioneel – voor de knapperigheid)
  • zout, peper naar smaak
  • koolzaad- of zonnebloemolie om te bakken
  • gehakte dille of peterselie (om te serveren)
  • dikke room of natuuryoghurt (als bijgerecht)

Bereiding:

  1. Was de courgette en rasp deze op een grove rasp. Als de groenten jong zijn en een dunne schil hebben, hoeft u ze niet te schillen. Bij grotere exemplaren is het raadzaam om de zaadjes te verwijderen, omdat deze waterig kunnen zijn.
  2. Bestrooi de geraspte courgette met zout en laat deze 10 minuten in een kom staan om het vocht eruit te laten lopen. Leg het mengsel vervolgens op een schone doek of gaas en druk het goed uit. Hoe minder water er overblijft, hoe compacter en knapperiger de pannenkoeken zullen zijn.
  3. Voeg aan de uitgelekte courgette fijngehakte ui, geperste knoflook, ei, bloem en – indien gewenst – paneermeel toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar tot een dik mengsel ontstaat. Als het mengsel te dun is, voeg dan nog een beetje bloem toe.
  4. Verhit een dun laagje olie in een koekenpan. Schep met een lepel porties van het mengsel in de pan en druk ze lichtjes plat om pannenkoekjes te vormen. Bak ze op middelhoog vuur 2-3 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn. Leg ze op keukenpapier om het overtollige vet af te laten druipen.

Courgettekoekjes smaken het lekkerst direct na het bakken – knapperig, warm en aromatisch. Je kunt ze klassiek serveren met room, natuuryoghurt of in een hartige versie – met knoflooksaus, dillesaus of zelfs tomatensaus. Ze zijn ook geschikt als bijgerecht bij vleesgerechten of vegetarische stoofschotels.

Het recept kan worden aangepast om het nog beter aan te passen aan individuele voorkeuren. Door verse kruiden toe te voegen, zoals dille of oregano, krijgen ze een duidelijk frisse smaak, en kaas, bijvoorbeeld feta, versterkt hun smaak. Er is ook een fit-versie: de pannenkoeken kunnen in de oven op bakpapier worden gebakken, waardoor ze niet in vet hoeven te worden gebakken. Voor liefhebbers van zoetigheid is er een dessertvariant: in plaats van knoflook kunt u kaneel en vanillesuiker aan het beslag toevoegen.

Misschien vind je dit ook leuk

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis
Posted in Hoofdgerechten

Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Ik giet een half glas bij het gehaktmengsel. Ze zijn mollig, zacht, maar hebben een knapperig korstje
Posted in Hoofdgerechten

Ik giet een half glas bij het gehaktmengsel. Ze zijn mollig, zacht, maar hebben een knapperig korstje

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Mijn schoonmoeder voegt 1 eetlepel toe aan aardappelkoekjes. Hierdoor worden ze knapperig en minder vet.
Posted in Hoofdgerechten

Mijn schoonmoeder voegt 1 eetlepel toe aan aardappelkoekjes. Hierdoor worden ze knapperig en minder vet.

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Courgette en tonijntaart: het bloemvrije, makkelijke, eiwitrijke recept voor een gezond etentje.
Posted in Hoofdgerechten

Courgette en tonijntaart: het bloemvrije, makkelijke, eiwitrijke recept voor een gezond etentje.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Je hebt de aardappelpuree voor niets in gewoon water gekookt: deze versie is veel lekkerder.
Posted in Hoofdgerechten

Je hebt de aardappelpuree voor niets in gewoon water gekookt: deze versie is veel lekkerder.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Het magische recept waarmee appels in de oven opzwellen tot een spectaculaire soufflé (zo lekker!)
Next: Deze Meilleur Ouvrier de France-bakker is heel duidelijk: een stokbrood eet je absoluut niet op deze manier
  • Mis het niet
  • Latest
1
Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken
Posted in Blog

Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken

2
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

3
Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola
Posted in Blog

Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola

4
Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen
Posted in Blog

Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen

5
Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.
Posted in Blog

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.

6
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

7
Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige
Posted in Blog

Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige

8
Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom
Posted in Blog

Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom

9
Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is
Posted in Blog

Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is

10
Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat
Posted in Blog

Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat

1
Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.
Posted in Blog

Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.

2
Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?
Posted in Blog

Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?

3
Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen
Posted in Blog

Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen

4
Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

5
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?
Posted in Blog

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?

6
In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

7
In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

8
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

9
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

10
Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid