Kamerkomkommers zijn groenten die niet bepaald worden geassocieerd met iets lekkers en voedzaams. Het blijkt echter dat er veel heerlijke snacks van kunnen worden gemaakt en dat ze onder hun schil waardevolle vitamines en mineralen bevatten. Wat kun je met kamerkomkommers maken en waarom is het de moeite waard om ze te eten?
Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de zomer, want dan verschijnen er seizoensgroenten en -fruit in de winkels en op de markten. Een van de meest populaire producten zijn veldkomkommers, die geschikt zijn om in te maken en een ideale toevoeging zijn aan een salade of lunch. Betekent dit dat hun kasvarianten volledig waardeloos zijn? Integendeel. Ontdek wat je met kaskomkommers kunt doen en waarom het de moeite waard is om ze te eten.
Kaskomkommers – voedingswaarden
Hoeveel calorieën bevatten kaskomkommers en wat zit er in? De voedingswaarden per 100 g ongeschilde groenten zijn als volgt:
- Energetische waarde: 15 kcal;
- Eiwit: 0,65 g;
- Vet: 0,11 g;
- Koolhydraten: 3,63 g;
- Vezels: 0,5 g;
- Vitamine C: 2,8 g;
- Vitamine B1: 0,027 mg;
- Vitamine B2: 0,033 mg;
- Vitamine B3: 0,098 mg;
- Vitamine B6: 0,040 mg;
- Vitamine E: 0,03 mg;
- Vitamine A: 105 IE;
- Vitamine K: 16,4 µg;
- IJzer: 0,28 mg;
- Calcium: 16 mg;
- Magnesium: 13 mg;
- Kalium: 147 mg;
- Fosfor 24 mg;
- Zink: 0,20 mg;
- Natrium: 2 mg.
Kassenkomkommers – eigenschappen
Welke invloed hebben kassenkomkommers op het lichaam? Deze groenten hebben tal van eigenschappen. Ze zijn vooral een bron van antioxidanten, flavonoïden en cucurbitacine – stoffen die de vermeerdering van vrije radicalen remmen en het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen. Omdat komkommers een diuretische werking hebben, zouden mensen die kampen met urineweginfecties en nieraandoeningen ze moeten eten.
De ingrediënten in komkommers verbeteren het ontgiftingsproces van het lichaam. We hebben het dan onder andere over chlorofyl – een groene kleurstof die de hoeveelheid toxines die de weefsels bereiken vermindert. Interessant is dat het veel voordelen kan bieden voor mensen die last hebben van onaangename zweetgeur of een slechte adem als gevolg van de ophoping van schadelijke stoffen.
Kassenkomkommers behoren tot de groep van alkaliserende groenten, wat betekent dat ze het lichaam effectief ontzuren en zo veel onaangename klachten kunnen verhelpen, waaronder vermoeidheid en uitputting en concentratieproblemen. Bovendien helpen ze bij het wegwerken van zwellingen, verlichten ze de symptomen van brandend maagzuur en hydrateren en verzorgen ze de huid uitstekend.
Wie mag geen kaskomkommers eten?
Vraagt u zich af wie geen kaskomkommers mag eten? Ze worden niet aanbevolen voor mensen die een licht verteerbaar dieet volgen, omdat ze winderigheid en indigestie kunnen veroorzaken. Let bij het kopen op het uiterlijk en de manier van bewaren – vermijd producten die in folie zijn verpakt, omdat er schimmel of schimmel op kan groeien. Komkommers zonder folie zijn een veel betere keuze, vooral die uit biologische teelt.
Wat kunt u met kaskomkommers maken?
Kaskomkommers zijn zo veelzijdige groenten dat u er tal van lekkere hapjes mee kunt maken, waaronder rauwkost en salades voor de winter. Ontdek enkele beproefde recepten en maak ze in uw eigen keuken.
Komkommers in azijn
Komkommers in azijn zijn een ideale toevoeging aan de lunch op herfst- en winterdagen. Naast het belangrijkste ingrediënt heb je voor de bereiding knoflook, ui, azijn, suiker en zout nodig. Was de komkommers en snijd ze in plakjes. Doe ze vervolgens in een grote schaal samen met plakjes knoflook en uienringen. Breng het geheel op smaak met azijn, zout en suiker, meng goed en zet apart. Meng de inhoud van de schaal na vier uur opnieuw en doe de komkommers samen met de marinade in potten. Pasteuriseer deze laatste.
Zweedse salade
Wat kun je met kaskomkommers maken, behalve ingemaakte groenten? Bijvoorbeeld een Zweedse salade. Dit is een zeer veelzijdige snack die past bij verschillende soorten vlees en zelfs bij gewone sandwiches. Naast komkommers bevat het wortelen, suiker, zout, water, azijn, laurierblaadjes en peperkorrels, mosterdzaad en piment.
Spoel de komkommers af onder stromend water en snijd ze in dunne plakjes – zonder ze te schillen. Maak een mengsel van water en zout en doe de komkommers erin. Giet na ongeveer twee uur de vloeistof in een aparte kom en laat de groenten achter. Spoel de wortelen af en snijd ze in plakjes. Leg de plakjes op de bodem van uitgekookte potten en voeg de resterende lagen komkommers en kruiden toe.
De volgende stap in het recept is het bereiden van de marinade. Het enige wat je hoeft te doen is het afgegoten water met azijn en suiker aan de kook brengen. Giet de hete vloeistof in de potten en meng de inhoud voorzichtig. Sluit ze ten slotte goed af en pasteuriseer ze.
Komkommers met curry
Als je een fan bent van originele smaakcombinaties, moet je zeker eens komkommers in currymarinade proberen. Je maakt ze met ingrediënten als azijn, suiker, zout, kurkuma, water, kerriepoeder, laurierblaadjes, piment, peperkorrels, mosterdzaad en komkommers uit de kas. Was en schil de groenten en snijd ze in dunne plakjes. Doe de laurierblaadjes, peper, mosterdzaad, piment en komkommers in potten. Giet de marinade erover en pasteuriseer de potten.
Salade met komkommer en rode paprika
Hoe breng je een beetje zon in de herfst- en winterdagen? Maak een kleurrijke salade die net zo lekker smaakt als hij eruitziet. Naast komkommers heb je voor de bereiding ook rode paprika, prei, knoflook, citroen, olijfolie, marjolein, paprikapoeder, zout en peper nodig.
Snijd de groenten in stukjes, bijvoorbeeld in plakjes of halve plakjes. Doe ze in een kom, besprenkel ze met olijfolie en citroensap en breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Meng alles goed door elkaar en zet het ongeveer 15 minuten in de koelkast.