Griekse yoghurt, of in ieder geval hoe een echt Grieks yoghurtrecept eruit zou moeten zien, is een soort geconcentreerde yoghurt die wordt verkregen door de wei af te tappen van de yoghurt waarmee je wilt beginnen.
Je kunt dus magere Griekse yoghurt hebben, of hele Griekse yoghurt, omdat het belangrijkste proces uiteindelijk gaat over het concentreren van alle bestanddelen door dat verlies van water, wat traditioneel werd gedaan in een gaas. Daarom hebben we allemaal een veel romigere en dichtere textuur van deze yoghurt voor ogen.
De commerciële Griekse yoghurt die door veel merken wordt verkocht, is een iets slechter product op voedingsniveau.
Maar de commerciële Griekse yoghurt die door veel merken wordt verkocht, wordt helaas niet op deze manier geproduceerd. De reden hiervoor is dat het veel duurder zou zijn, omdat een traditionele Griekse yoghurt meer van het startproduct nodig heeft, dat geleidelijk geconcentreerd wordt.
Dus wat doen fabrikanten? Ze beginnen meestal met yoghurt en voegen poedermelk of room toe om het dikker te maken. Uiteindelijk is het resultaat vergelijkbaar in termen van mondgevoel en textuur, maar het is een iets slechter product in voedingswaarde omdat het niet zo geconcentreerd is in voedingsstoffen, vooral eiwitten en mineralen.
Griekse yoghurt kan een perfect gezonde optie zijn, maar bedenk wel dat het meestal geconcentreerder is, aangezien het caloriegehalte iets hoger is. Er zijn ook merken die het op de traditionele manier op de markt brengen, de truc is dan om bij ingrediënten te kijken dat er geen room of poedermelk aan toegevoegd is, maar dat het gewoon uitgelekte yoghurt is.
Zijn plantaardige oliën zoals kokosolie of avocado-olie gezonder dan olijfolie?
Nee, er is momenteel geen andere plantaardige olie die gezonder is dan extra vierge olijfolie.
Regelmatig zien we nieuws en inhoud op internet die de eigenschappen van andere soorten olie willen aanprijzen, maar in geen geval zijn ze beter voor de gezondheid dan ons geliefde groene goud.
Het is waar dat avocado-olie een lipidenprofiel heeft dat lijkt op dat van olijfolie, en daarom is avocado ook erg in de mode geraakt, omdat het vet qua vetzuren erg lijkt op dat van olijven. Het heeft echter niet zoveel polyfenolen en antioxidanten, en het is ook een veel duurder product. Uiteindelijk levert het ons minder op voor meer geld.
Er is geen andere plantaardige olie die gezonder is dan extra vierge olijfolie.
Kokosolie zou uit voedingsoogpunt ongewenst zijn en zou meer gebruikt moeten worden als een incidenteel ingrediënt omdat we het mooi vinden staan in verschillende gastronomische gerechten. Veel accounts op internet promoten het vanwege de middellange keten verzadigde vetzuren, maar hoewel deze vetzuren niet zo schadelijk zijn als andere die gevonden kunnen worden in producten zoals worst of vlees, maakt het ze niet superieur aan die van olijfolie, die ook op het gebied van gezondheid beter presteert dan dit type olie.
De studies die we hebben over olijfolie zijn zeer robuust en het is praktisch onmogelijk dat een nieuw type olie uit het niets opduikt en het qua gezondheid overtreft. Dergelijke gevestigde kennis verandert niet van de ene op de andere dag. Misschien is het zinvol om te zoeken naar alternatieven voor olijfolie in landen waar het duurder is en waar het geen producenten zijn, waar het misschien zinvol is om koolzaadolie of zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte een plaats te geven. Maar in een context als de onze is het vervangen van olijfolie door andere plantaardige oliën niet gerechtvaardigd, noch vanuit het oogpunt van gezondheid, noch vanuit economisch oogpunt in termen van kosten-baten.