De meeste dranken die geconsumeerd kunnen worden, kunnen verdeeld worden in twee hoofdgroepen: die met alcohol en die zonder alcohol. Tot de laatste groep behoren frisdranken, water en zelfs energiedranken, terwijl tot de eerste groep onder andere bier en zomerrood behoren. Maar is het mogelijk om een van deze vloeistoffen zonder alcohol te drinken?
Het antwoord is ja, want tegenwoordig is het mogelijk om dranken te drinken die net zo smaken als alcoholische dranken, maar niet zo’n hoog percentage alcohol bevatten. Dit is onder andere het geval met alcoholvrij bier en 0,0 bier. Voedingsdeskundige en chef-kok Marta Verona heeft uitgelegd wat het verschil is tussen de twee en welk alcoholpercentage lager is.
Ze heeft dit aangegeven in een video die is gepubliceerd op het sociale netwerk Instagram, waarin ze ook de mechanismen heeft uitgelegd die door de producenten van de drank worden gebruikt om de alcohol te verwijderen voordat het wordt geconsumeerd, en of deze echt betrouwbaar zijn. “In alcoholvrij bier zit wel degelijk alcohol,” legde hij uit.
Wat zijn de verschillen tussen alcoholvrij en 0,0 bier?
Bij het kopen van alcoholische dranken is er altijd een alcoholvrije optie, waarbij dezelfde smaak behouden blijft. Dit is het geval bij 0.0 bier, dat deze component “mist”. Het wordt zo genoemd omdat het maximaal 0,04% mag bevatten in elk blikje.
Dit is het eerste verschil tussen alcoholvrij bier en 0.0 bier. In het geval van het eerste bier, en ondanks wat de naam lijkt aan te geven, is de waarheid dat er een klein percentage in zit. “Volgens de huidige regelgeving mag bier met een alcoholpercentage tot 1% geëtiketteerd worden als alcoholvrij bier”, aldus de expert.
Marta Verona heeft daarmee het debat opgelost over welk bier je beter kunt drinken als je geen alcohol wilt drinken. “Met de terugkeer naar september, als ik doordeweeks iets ga drinken, zal een 0,0 alcoholische drank de terugkeer naar de routine opfleuren,” zei ze.
Hoe haal je het alcoholgehalte uit bier?
De voedingsdeskundige heeft zich ook gericht op de methode die producenten gebruiken om alcohol uit bier te halen. “Alcoholvrij bier is niet hetzelfde als 0.0 bier; de manier waarop ze de alcohol uit beide halen is anders,” zei ze. De sleutel in beide gevallen ligt in de productie, maar er zijn verschillen tussen de gebruikte processen.
“In het geval van zonde controleren ze de fermentatie door de temperatuur te verlagen en minder alcohol te genereren tijdens het proces,” legde de expert uit. Op deze manier kan een groot deel van het alcoholgehalte worden geëlimineerd, hoewel niet volledig, waardoor dat percentage ontstaat dat door de huidige regelgeving wordt geaccepteerd.
Het 0.0 bier daarentegen wordt op dezelfde manier gemaakt als een normaal bier, zij het met bepaalde nuances. Wat het verschil maakt is de “gecontroleerde verdamping”, die wordt gecreëerd door de drank te verhitten, en het resultaat is de eliminatie van “alle alcohol”. Het is echter mogelijk dat door deze techniek “aroma’s, kleuren” en andere eigenschappen verloren gaan, zoals Verona aangaf.