Steeds meer Nederlanders breiden hun kookkunsten thuis uit met Aziatische smaken. Vooral de Koreaanse keuken is in opkomst, blijkt uit een enquête van Paulig.
Nederlanders houden van Aziatische smaken en willen deze ook thuis uitproberen. 88 procent van de Nederlanders is geïnteresseerd in de Aziatische keuken, zo blijkt uit een enquête die Paulig heeft laten uitvoeren door Inqvita.
Vooral de Koreaanse, Japanse en Vietnamese keuken zijn in opkomst. Ook de Aziatische fusionkeuken groeit. Voorbeelden van fusionkeuken zijn Koreaanse taco’s en hamburgers en Aziatische wraps.
Een belangrijke factor achter de opkomst van de Koreaanse keuken is Tiktok. De populairste Koreaanse gerechten zijn Koreaanse bbq, bulgogi, bibimbap, tteokbokki en bijgerechten zoals kimchi en pasta’s zoals gochujang. De Koreaanse barbecuecultuur kan tegenwoordig ook in veel restaurants in Finland worden ervaren, waar de klant zijn eten zelf aan tafel kan grillen.
De Koreaanse keuken valt vooral op door de sterke, pittige umami-smaken en de visuele aantrekkelijkheid en deelbaarheid van de gerechten.
De Aziatische keuken valt ook in de smaak vanwege haar gezondheid. Uit een enquête blijkt dat Nederlanders de Aziatische keuken als een gezondere optie beschouwen in vergelijking met veel andere keukens.
In de Aziatische keuken worden veel groenten, tofu, zeewier en paddenstoelen gebruikt.
Nederlanders blijven niet alleen dromen van Aziatisch eten, maar pakken ook moedig de lepel ter hand. De helft van de mensen die geïnteresseerd zijn in Aziatisch eten, kookt wekelijks Aziatisch.
De meest gekochte Aziatische voedingsmiddelen zijn noedels, rijst, verschillende Aziatische sauzen, kruiden en specerijen, en pasta’s. Inspiratie voor thuis koken wordt vooral gezocht op sociale media.
Koreaanse favorieten
Bulgogi is gemarineerd en gegrild rundvlees.
Bibimbap is een Koreaans gerecht met rijst, rundvlees en groenten.
Tteokbokki is een Koreaans straatgerecht waarbij rijstkoekjes worden geserveerd in een pittige saus.
Kimchi is gefermenteerde en pittige Chinese kool.
Gochujang is een pittige kruidenpasta.
Bibimbap
Gegaard Aziatisch varkensnek
- 1 kg varkensnek
- 0,5 dl hoisinsaus
- 0,5 dl teriyakisaus
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 limoen
- 1 eetlepel zout
- gemalen zwarte peper
1. Snijd de varkensnek in twee stukken en wrijf de kruiden in het vlees.
2. Bak het vlees een nacht in de oven op 80 graden. Haal het vlees uit de oven en snijd het in plakjes of trek het in stukjes. Serveer met bibimbap.
Rijst
- 4 dl jasmijnrijst
- 5 dl water
1. Was de rijst twee keer. Meet het water af in een pan. Voeg de rijst toe als het water kookt en roer goed door tot het water weer kookt.
2. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat ongeveer 25 minuten sudderen.
3. Roer niet tussendoor en open het deksel niet.
Sesam-chilisaus
- 1 dl Sriracha-chilisaus
- 2 el azijn
- 2 el rietsuiker
- 0,5 dl sesamolie
1. Meng alle ingrediënten door elkaar.
Ingemaakte komkommer en shiitake-paddenstoelen
- 1 dl sterke azijn
- 2 dl suiker
- 2 dl water
- 1 eetlepel zout
- 1 komkommer, geschild en ontpit, in reepjes van 2 cm breed en 5 cm lang
- 4 dl shiitake-paddenstoelen, in de lengte doorgesneden
- 1 wortel in dunne reepjes
- 3 dl kiemgroenten
- 100 g suikererwten, verwarm in kokend water
- 4 gebakken eieren
- 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
1. Doe de ingrediënten voor de pekel in een pan en breng aan de kook. Laat de pekel afkoelen.
2. Voeg de groenten toe aan de marinade en laat een nacht marineren.
Samenstellen:
1. Schep warme rijst op de bodem van het bord. Voeg de groenten en het vlees in sectoren toe bovenop de rijst.
2. Schep de chilisaus over de sectoren. Leg het gebakken ei bovenop.