Gedaan met smakeloze, waterige linzen. Door ze op deze manier te bereiden, nemen ze alleen maar smaken op!
Voor velen zullen linzen voor altijd verbonden blijven met de kantine. Oude herinneringen aan de refter, die vandaag de dag alleen nog maar door Morteau- of Montbéliard-worstjes kunnen worden verdrongen. Het is tijd om vrede te sluiten met deze peulvrucht: geloof ons, als je weet hoe je ze moet bereiden, worden ze heerlijk! In haar recept bereidt Andréa, van het account ze in een salade. U zult zien, ze zijn helemaal getransformeerd…
Hier zijn de linzen niet zacht of doorweekt. Door ze in de oven te bakken met kruiden, sojasaus en olijfolie, worden ze heerlijk geurig en knapperig als nooit tevoren. “Ze zijn tien keer lekkerder dan in water gekookte linzen!”, zegt Andréa enthousiast. Gemengd met rauwkost, verse kruiden en een vernieuwde vinaigrette vallen deze “twisted” linzen bij iedereen in de smaak.
Ingrediënten voor knapperige linzen in salade
- 200 g rode linzen
- kruiden (bijvoorbeeld kerrie)
- sojasaus
- 20 ontpitte olijven
- 2 paprika’s (een rode en een gele)
- 250 g kerstomaatjes
- 1 komkommer
- peterselie
- munt
- 1 lente-ui
Voor de vinaigrette:
- 4 eetlepels sesampuree
- het sap van een halve citroen
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel appelazijn
- 1/2 theelepel kurkuma
Bereiding van de knapperige linzen in salade
- Was de linzen, laat ze uitlekken en doe ze in een pan met 500 ml kokend gezouten water. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat ze afgedekt ongeveer tien minuten staan. De linzen moeten nog stevig zijn!
- Giet ze goed af en meng ze met een eetlepel olijfolie, een afgestreken theelepel kruiden en een eetlepel sojasaus. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat ze een gelijkmatige laag vormen.
- Bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Roer halverwege de baktijd even door.
- Snijd alle groenten. Maak de sesamvinaigrette door alle ingrediënten te mengen met een beetje kokend water (begin met 100 ml en voeg beetje bij beetje water toe tot je een romige textuur krijgt).
Nu hoeft u alleen nog maar uw mooiste slakom tevoorschijn te halen om de knapperige linzen, vinaigrette en rauwkost te mengen. Een origineel, zeer smakelijk recept, dat u snel de trauma’s van de schoolkantine doet vergeten.