Op 8 oktober ontvangt de voedingsdeskundige de Premio Città Torri del Benaco, een gebied met een duizendjarige traditie in de olijventeelt
Voedingsdeskundige Franco Berrino komt naar Torri del Benaco om een prijs in ontvangst te nemen
Nadat zijn uitspraken in Uno Mattina op Rai1 over Valpolicella en Prosecco en vermeende “gifstoffen” eind augustus voor veel discussie hadden gezorgd en een aanzienlijke polemiek in Valpolicella hadden veroorzaakt, komt voedingsdeskundige Franco Berrino naar Torri del Benaco om een prijs in ontvangst te nemen.
Op 8 oktober ontvangt hij de Premio Città Torri del Benaco. Wat betekent het voor u om deze prijs te ontvangen in een gebied met een duizendjarige olijventeeltraditie?
“Ik ben blij deze prijs te ontvangen in een gebied dat de olijventeelt waardeert, want olijfolie is het grote product van Made in Italy dat goed is voor de gezondheid. Er zijn tientallen studies die aantonen dat het gebruik van olijfolie de gezondheid verbetert en de sterfte vermindert. Tien gram extra vierge olijfolie per dag vermindert de sterfte met 10 procent. Volgens een groot Spaans onderzoek vermindert regelmatig gebruik van olijfolie de sterfte met bijna 50 procent bij mensen met hart- en vaatziekten. Het gebruik van olijfolie vermindert dus hart- en vaatziekten, vermindert diabetes en volgens sommige studies, maar niet alle, vermindert het de incidentie van kanker. Olijfolie is echt een levensreddend product, het bevat beschermende, ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen”.
Kan het worden omschreven als een ‘medicinaal’ voedingsmiddel?
“Het is meer dan medicinaal, het is een voedingsmiddel dat helpt ziekten te voorkomen. Natuurlijk werd het in het verleden gebruikt om wonden te genezen en voor verlichting. Het is altijd zeer kostbaar geweest. In de 18e eeuw werd er al op grote schaal olijfolie geproduceerd in Apulië. Schepen uit Noord-Europa kwamen de olie halen om lampen te vullen. maar dat was een ramp. De productie van olie was zo lucratief dat er enorme plantages werden aangelegd. De monocultuur van olijven is recentelijk een ramp gebleken. De besmetting met xylella is te wijten aan het feit dat er op enorme stukken land alleen maar olijfbomen staan”.
In Torri del Benaco gaat de olijventeelt hand in hand met andere voortreffelijke producten uit de streek, zoals citrusvruchten, honing en geneeskrachtige kruiden. Hoe belangrijk is het om de productie in de streek te diversifiëren om het milieu te beschermen?
“De olie uit Garda is een prachtige, zeer delicate olie. Het belangrijkste is dat ze niet vergiftigd is door onkruidverdelgers en pesticiden. Het is ook belangrijk om de streek te diversifiëren. We respecteren onze olijfbomen en doen niet aan monocultuur.
In uw laatste boek “Il nostro veleno quotidiano” (Ons dagelijks gif) wijst u op de risico’s van de moderne voeding. Wat zijn de meest dringende keuzes die we aan tafel moeten maken om onze gezondheid te beschermen?
“In dit boek is elk hoofdstuk gewijd aan een gif, maar ik wilde een positieve boodschap geven en aangeven hoe we ons contact met gifstoffen kunnen verminderen. Het belangrijkste is om biologische en biodynamische voedingsmiddelen te eten, die zonder gifstoffen zijn geproduceerd. De boodschap is dat we moeten streven naar gezonde voeding. Ik ben optimistisch, ik geloof dat deze waanzin van onkruidverdelgers en pesticiden binnen drie, vier generaties voorbij zal zijn. Biologische landbouw is even winstgevend voor boeren, maar het is moeilijk voor een boer om vandaag de dag over te stappen op biologisch, omdat hij vier, vijf jaar lang niets kan produceren en daarom gestimuleerd moet worden”.
Volgens recent onderzoek weten Italianen niet hoe ze olijfolie moeten kiezen.
“Als je in de supermarkt een extra vierge olijfolie ziet die 4,5 euro kost, zijn mensen geneigd die te kopen, maar dat kan geen extra vierge olijfolie zijn, omdat de productie ervan veel meer kost. Een kwaliteitsolie kan niet minder dan 12, 13 euro per liter kosten. Een biologische olijfolie kan zelfs 15 euro per liter kosten.”
Hoe herken je een kwaliteitsolie?
“Als je een prikkelend gevoel in je mond voelt, betekent dat dat er een krachtige ontstekingsremmer in zit. Dat is zeker een kwaliteitsolie.”
De Premio Città Torri del Benaco
De Premio Città Torri del Benaco wordt gepromoot door de gemeente Torri del Benaco, in samenwerking met Fondazione Aida, en viert de titel van stad die het Venetiaanse dorp onlangs heeft gekregen. Het is de enige gemeente aan het Gardameer in Veneto die van de president van de republiek een onderscheiding heeft gekregen voor de geschiedenis en de schoonheid van het gebied
De eerste editie van de prijs wordt op woensdag 8 oktober uitgereikt aan arts en voedingsdeskundige Franco Berrino, voor zijn voortdurende aandacht voor de waarde van extra vierge olijfolie, een typisch product van Torri del Benaco, dat een duizendjarige olijventeeltraditie heeft.