Voor veel mensen horen spiegeleieren gewoon bij het ontbijt. Iedereen bakt een spiegelei net iets anders – sommigen houden ervan als het aan beide kanten knapperig is, anderen geven de voorkeur aan een zachte kern.
Er zijn ook twee groepen liefhebbers van spiegeleieren: sommigen gebruiken liever boter, anderen juist olie. Een handleiding voor het bakken lijkt op het eerste gezicht wat overbodig, maar toch maken de meesten hierbij een fout.
Spiegelei No-go
Wat zeker bij een spiegelei hoort, is een beetje zout. Het is echter belangrijk waar je het zout op het spiegelei strooit – en juist hier maken de meesten een fout. Het zout mag namelijk in geen geval op de dooier worden gestrooid.
De reden hiervoor is dat er anders lelijke vlekjes in de dooier ontstaan. De dooier reageert namelijk erg gevoelig op zout – daarom moet je het snufje zout alleen op het eiwit strooien. Sommigen zouten trouwens alleen de gesmolten boter voordat ze het spiegelei in de pan doen.
Zo maak je het perfecte spiegelei
Zoals eerder vermeld, wordt het spiegelei gebakken met boter of olie. In plaats daarvan kun je echter ook banketbakkersroom met een vetgehalte tussen 35 en 38 procent gebruiken, zoals freundin.de schrijft.
Hiervoor doe je wat room in een koekenpan, strooi je er wat zout en peper overheen en voeg je vervolgens de eieren toe. Het spiegelei wordt bijzonder mals en krijgt een heerlijke smaak. Niets staat het perfecte spiegelei-genot dan nog in de weg.
Bak het spiegelei niet op de hoogste stand, want dan verbrandt het. Verhit de pan op middelhoog vuur. Zodra de rand van het eiwit de gewenste kleur heeft bereikt, kan het spiegelei uit de pan op het bord worden geschoven. Naast zout en peper kun je ook verse kruiden gebruiken, die het spiegelei een speciale toets geven.