Pompoen is perfect voor het bereiden van een eindeloze reeks soepen en crèmes, als bijgerecht bij andere ingrediënten in salades of rijstgerechten en ook als basis voor muffins, beignets, vlaaien, wafels of pannenkoeken
Als er één groente is die in de herfst de boventoon voert, dan is dat zonder twijfel de pompoen. Pompoen is samen met kastanjes, paddenstoelen, kaki’s, peren, granaatappels en koolsoorten de hoofdrolspeler van dit seizoen. Het is een groente die zich gemakkelijk aanpast aan zowel zoete als hartige recepten. Hij is perfect voor het bereiden van talloze soepen en crèmes, als bijgerecht bij vlees of vis, als basis voor veganistische gehaktballetjes of als aanvulling op andere ingrediënten in salades of rijstgerechten met een herfsttintje.
Maar hij is ook erg lekker als je hem gewoon in stukjes snijdt, zonder de schil te verwijderen, en in de oven roostert met een beetje suiker of honing en kaneel. En vergeet ook niet dat het zeer veelzijdig is bij het bereiden van desserts zoals muffins, beignets, vlaaien, wafels, pannenkoeken, cheesecakes met deze groente en cakes, zoals die met pompoen en yoghurt die wij u voorstellen, zeer eenvoudig te maken en met een zeer sappig resultaat. De geur die uit de oven komt terwijl een pompoendessert wordt gebakken, voert ons rechtstreeks naar de grijze en regenachtige herfst- en wintermiddagen, terwijl de onweerstaanbare smaak ons met één hap troost.
De pompoen behoort tot de familie van de komkommerachtigen en heeft een hoog vitamine C-gehalte. Volgens de Spaanse Federatie voor Voeding (FEN) dekt een portie zelfs “31% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid”. Een van de opvallende voedingswaarde-eigenschappen is het gehalte aan carotenoïden, die “in ons lichaam worden omgezet in vitamine A”.
Het recept voor pompoencake met yoghurt
Deze cake is niet erg ingewikkeld en we hoeven ook niet veel tijd in de keuken door te brengen om ervan te kunnen genieten. Het recept dat we je gaan voorstellen is iets anders, omdat de pompoen rauw wordt toegevoegd en we deze niet vooraf hoeven te roosteren. Voor ongeveer tien personen hebben we de volgende ingrediënten nodig:
- Ongeveer 400 gram geschilde pompoen
- Een naturel yoghurt zonder suiker, bijvoorbeeld Griekse yoghurt
- Ongeveer 150 gram ongezouten gesmolten boter
- 3 grote eieren
- 150 gram bruine suiker
- 50 gram maïzena en 200 gram bloem
- Een snufje zout en 15 gram bakpoeder
- Een snufje kaneel
- Ongeveer 5 ml vanille-essence
- En we versieren met poedersuiker
Voor de bereiding hebben we 15 minuten nodig, maar daarna moeten we nog 45 tot 55 minuten rekenen voor het bakken. Terwijl we de oven voorverwarmen op 180 °C, smelten we de boter in de magnetron of in een steelpan. We smeren een bakvorm (bij voorkeur rond) in met boter en wat bloem.
We schillen de pompoen en als je een keukenmachine of hakmolen hebt, gebruiken we die om het vruchtvlees te pureren. Als je dat niet hebt, kun je de pompoen ook met de hand raspen, maar dat duurt wel langer. Meng het gepureerde of geraspte vruchtvlees met de yoghurt en zet dit mengsel apart. Klop ondertussen de eieren en de bruine suiker met een handmixer. Het moet een vrij dikke vloeistof worden. Als je het gewenste resultaat hebt bereikt, voeg je de boter en de vanille toe en blijf je kloppen om alles goed te mengen.
Giet nu de yoghurt en het pompoenvlees erbij en meng opnieuw. Zeef de rest van de ingrediënten, de maïzena, de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout, bovenop alle andere ingrediënten. Als alles in dezelfde kom zit, moet je het deeg een beetje kneden. Dat kan bijvoorbeeld met een houten lepel, totdat alles goed gemengd is.
Nu hoef je alleen nog maar de vorm te vullen en deze op een rooster in de oven te plaatsen voor 45 tot 55 minuten, afhankelijk van de kracht van de oven. Het is beter om het proces in de gaten te houden om te voorkomen dat het verbrandt. Na het eerste uur kun je de temperatuur verlagen tot 175 °C. Als het gebakken is, halen we het uit de oven en laten we het een beetje afkoelen voordat we het uit de vorm halen. Haal de cake uit de vorm, laat hem afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker om hem te versieren. Nu kunnen we genieten van deze heerlijke herfstcake.
De glutenvrije versie
Voor deze versie gebruiken we pompoenpuree, die we verkrijgen door deze groente te roosteren en het vruchtvlees goed uit te laten lekken. Deze stap is optioneel, maar het resultaat is veel smakelijker als we een deel van het water verwijderen. We gebruiken ook havermout. Als je echt een intolerantie hebt, zorg er dan voor dat het meel dat je gebruikt gecertificeerd glutenvrij is. Je kunt ook vlokken gebruiken, die je thuis kunt malen. Dit zijn de ingrediënten die we nodig hebben voor ongeveer tien personen:
- Ongeveer 350 gram gepureerde geroosterde pompoen
- Een natuurlijke of Griekse yoghurt zonder suiker
- 4 grote eieren
- Meel: 100 gram havermeel, 110 gram rijstmeel en 60 gram maïszetmeel
- 120 gram bruine suiker
- Ongeveer 60 gram gemalen amandelen
- 5 ml vanille-essence
- 100 gram milde olijfolie of zonnebloemolie
- Een snufje zout, een theelepel kaneel, een theelepel gemalen gember en een snufje nootmuskaat
- 8 gram bakpoeder
- 4 gram natriumbicarbonaat
- En voor de versiering: poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakvorm met bakpapier of vet deze in met boter, zoals u wilt. Maak ondertussen een mengsel van de pompoenpuree, yoghurt, eieren, vanille-essence en olie en klop dit met een handmixer. Voeg nu de suiker toe en meng opnieuw goed. Meng in een andere kom met een garde alle bloemsoorten, de gemalen amandelen, het bakpoeder, de kruiden, het zout en het natriumbicarbonaat en giet dit beetje bij beetje bij het andere deeg terwijl je met de hand roert.
Nu hoeft u alleen nog maar te bakken, op het rooster en even lang als in de andere versie. Ongeveer 45 tot 55 minuten, waarbij u ervoor zorgt dat het niet verbrandt. Laat het een beetje afkoelen om het uit de vorm te halen en te versieren met poedersuiker.