Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

14 oktober 2025
Emma de Jong

Pompoen is perfect voor het bereiden van een eindeloze reeks soepen en crèmes, als bijgerecht bij andere ingrediënten in salades of rijstgerechten en ook als basis voor muffins, beignets, vlaaien, wafels of pannenkoeken

Als er één groente is die in de herfst de boventoon voert, dan is dat zonder twijfel de pompoen. Pompoen is samen met kastanjes, paddenstoelen, kaki’s, peren, granaatappels en koolsoorten de hoofdrolspeler van dit seizoen. Het is een groente die zich gemakkelijk aanpast aan zowel zoete als hartige recepten. Hij is perfect voor het bereiden van talloze soepen en crèmes, als bijgerecht bij vlees of vis, als basis voor veganistische gehaktballetjes of als aanvulling op andere ingrediënten in salades of rijstgerechten met een herfsttintje.

Maar hij is ook erg lekker als je hem gewoon in stukjes snijdt, zonder de schil te verwijderen, en in de oven roostert met een beetje suiker of honing en kaneel. En vergeet ook niet dat het zeer veelzijdig is bij het bereiden van desserts zoals muffins, beignets, vlaaien, wafels, pannenkoeken, cheesecakes met deze groente en cakes, zoals die met pompoen en yoghurt die wij u voorstellen, zeer eenvoudig te maken en met een zeer sappig resultaat. De geur die uit de oven komt terwijl een pompoendessert wordt gebakken, voert ons rechtstreeks naar de grijze en regenachtige herfst- en wintermiddagen, terwijl de onweerstaanbare smaak ons met één hap troost.

De pompoen behoort tot de familie van de komkommerachtigen en heeft een hoog vitamine C-gehalte. Volgens de Spaanse Federatie voor Voeding (FEN) dekt een portie zelfs “31% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid”. Een van de opvallende voedingswaarde-eigenschappen is het gehalte aan carotenoïden, die “in ons lichaam worden omgezet in vitamine A”.

Het recept voor pompoencake met yoghurt

Deze cake is niet erg ingewikkeld en we hoeven ook niet veel tijd in de keuken door te brengen om ervan te kunnen genieten. Het recept dat we je gaan voorstellen is iets anders, omdat de pompoen rauw wordt toegevoegd en we deze niet vooraf hoeven te roosteren. Voor ongeveer tien personen hebben we de volgende ingrediënten nodig:

  • Ongeveer 400 gram geschilde pompoen
  • Een naturel yoghurt zonder suiker, bijvoorbeeld Griekse yoghurt
  • Ongeveer 150 gram ongezouten gesmolten boter
  • 3 grote eieren
  • 150 gram bruine suiker
  • 50 gram maïzena en 200 gram bloem
  • Een snufje zout en 15 gram bakpoeder
  • Een snufje kaneel
  • Ongeveer 5 ml vanille-essence
  • En we versieren met poedersuiker

Voor de bereiding hebben we 15 minuten nodig, maar daarna moeten we nog 45 tot 55 minuten rekenen voor het bakken. Terwijl we de oven voorverwarmen op 180 °C, smelten we de boter in de magnetron of in een steelpan. We smeren een bakvorm (bij voorkeur rond) in met boter en wat bloem.

We schillen de pompoen en als je een keukenmachine of hakmolen hebt, gebruiken we die om het vruchtvlees te pureren. Als je dat niet hebt, kun je de pompoen ook met de hand raspen, maar dat duurt wel langer. Meng het gepureerde of geraspte vruchtvlees met de yoghurt en zet dit mengsel apart. Klop ondertussen de eieren en de bruine suiker met een handmixer. Het moet een vrij dikke vloeistof worden. Als je het gewenste resultaat hebt bereikt, voeg je de boter en de vanille toe en blijf je kloppen om alles goed te mengen.

Giet nu de yoghurt en het pompoenvlees erbij en meng opnieuw. Zeef de rest van de ingrediënten, de maïzena, de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout, bovenop alle andere ingrediënten. Als alles in dezelfde kom zit, moet je het deeg een beetje kneden. Dat kan bijvoorbeeld met een houten lepel, totdat alles goed gemengd is.

Nu hoef je alleen nog maar de vorm te vullen en deze op een rooster in de oven te plaatsen voor 45 tot 55 minuten, afhankelijk van de kracht van de oven. Het is beter om het proces in de gaten te houden om te voorkomen dat het verbrandt. Na het eerste uur kun je de temperatuur verlagen tot 175 °C. Als het gebakken is, halen we het uit de oven en laten we het een beetje afkoelen voordat we het uit de vorm halen. Haal de cake uit de vorm, laat hem afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker om hem te versieren. Nu kunnen we genieten van deze heerlijke herfstcake.

De glutenvrije versie

Voor deze versie gebruiken we pompoenpuree, die we verkrijgen door deze groente te roosteren en het vruchtvlees goed uit te laten lekken. Deze stap is optioneel, maar het resultaat is veel smakelijker als we een deel van het water verwijderen. We gebruiken ook havermout. Als je echt een intolerantie hebt, zorg er dan voor dat het meel dat je gebruikt gecertificeerd glutenvrij is. Je kunt ook vlokken gebruiken, die je thuis kunt malen. Dit zijn de ingrediënten die we nodig hebben voor ongeveer tien personen:

  • Ongeveer 350 gram gepureerde geroosterde pompoen
  • Een natuurlijke of Griekse yoghurt zonder suiker
  • 4 grote eieren
  • Meel: 100 gram havermeel, 110 gram rijstmeel en 60 gram maïszetmeel
  • 120 gram bruine suiker
  • Ongeveer 60 gram gemalen amandelen
  • 5 ml vanille-essence
  • 100 gram milde olijfolie of zonnebloemolie
  • Een snufje zout, een theelepel kaneel, een theelepel gemalen gember en een snufje nootmuskaat
  • 8 gram bakpoeder
  • 4 gram natriumbicarbonaat
  • En voor de versiering: poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakvorm met bakpapier of vet deze in met boter, zoals u wilt. Maak ondertussen een mengsel van de pompoenpuree, yoghurt, eieren, vanille-essence en olie en klop dit met een handmixer. Voeg nu de suiker toe en meng opnieuw goed. Meng in een andere kom met een garde alle bloemsoorten, de gemalen amandelen, het bakpoeder, de kruiden, het zout en het natriumbicarbonaat en giet dit beetje bij beetje bij het andere deeg terwijl je met de hand roert.

Nu hoeft u alleen nog maar te bakken, op het rooster en even lang als in de andere versie. Ongeveer 45 tot 55 minuten, waarbij u ervoor zorgt dat het niet verbrandt. Laat het een beetje afkoelen om het uit de vorm te halen en te versieren met poedersuiker.

Misschien vind je dit ook leuk

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Eet wanneer je zin hebt in iets zoets. Repen en snoepjes zullen je niet verleiden
Posted in Desserts

Eet wanneer je zin hebt in iets zoets. Repen en snoepjes zullen je niet verleiden

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
De lekkerste paradijstaart ooit, klaar in 2 minuten: ik eet hem de hele week als ontbijt
Posted in Desserts

De lekkerste paradijstaart ooit, klaar in 2 minuten: ik eet hem de hele week als ontbijt

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Kaas-roombotcake, net als bij de banketbakker: een goddelijk genot met poedersuiker!
Posted in Desserts

Kaas-roombotcake, net als bij de banketbakker: een goddelijk genot met poedersuiker!

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
3 ingrediënten gezondere pompoen-havermoutrepen (zonder bloem, eieren, zuivel, geraffineerde suiker, boter of olie)
Posted in Desserts

3 ingrediënten gezondere pompoen-havermoutrepen (zonder bloem, eieren, zuivel, geraffineerde suiker, boter of olie)

11 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?
Next: Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen
  • Mis het niet
  • Latest
1
Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken
Posted in Blog

Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken

2
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

3
Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola
Posted in Blog

Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola

4
Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen
Posted in Blog

Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen

5
Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.
Posted in Blog

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.

6
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

7
Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige
Posted in Blog

Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige

8
Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom
Posted in Blog

Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom

9
Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is
Posted in Blog

Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is

10
Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat
Posted in Blog

Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat

1
Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.
Posted in Blog

Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.

2
Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?
Posted in Blog

Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?

3
Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen
Posted in Blog

Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen

4
Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

5
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?
Posted in Blog

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?

6
In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

7
In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

8
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

9
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

10
Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid