Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Hoofdgerechten

Pasta op de juiste manier koken: bijna iedereen maakt deze typische fout

22 september 2025
Emma de Jong

Italiaanse nonna’s onthullen waarom Duitse pasta vaak papperig is. Een simpele timingtruc maakt het verschil tussen goed en perfect.

München – Iedereen kan toch pasta koken – of niet? In feite maken de meeste Duitsers een cruciale fout bij het bereiden van het ogenschijnlijk eenvoudigste gerecht ter wereld. Het resultaat: slappe, smakeloze pasta in plaats van perfect al dente pasta. De oplossing is echter heel eenvoudig.

De grootste fout bij het koken van pasta zit hem in de timing. Op de verpakking van de pasta staat een aanbevolen kooktijd die in geen geval overschreden mag worden, omdat de pasta anders zacht of zelfs papperig wordt. Het is nog beter om de kooktijd met een minuut te verkorten en de pasta in de saus gaar te laten worden.

Pasta op de juiste manier koken: de meest voorkomende fouten

Italiaanse nonna’s weten dat te lang gekookte pasta een klassieke struikelblok is. Pasta moet al dente blijven: stevig, maar mals. Als ze te lang worden gekookt, worden ze papperig – en dat zou nonna nooit hebben geaccepteerd. De truc van Casa Bandera is om de pasta een minuut voor het einde van de kooktijd uit de pan te halen, zodat deze in de saus gaar kan worden.

Het geheim van de Italiaanse keuken

Iedereen kent het probleem: je hebt je in de timing vergist en de pasta is gaar voordat de saus klaar is. Dus laat je de pasta na het afgieten in de zeef of in de pan staan. Als de saus dan klaar is, komt de onaangename verrassing: in plaats van perfecte pasta zit er alleen nog maar een kleverige pasta-klomp in de zeef. De reden: het zetmeel wordt plakkerig na het afgieten.

Pastasoorten: welke pasta past bij welke saus?

Pasta die te kort wordt gekookt, blijft van binnen hard. Pasta die te lang in het water ligt, wordt snel papperig. Op de verpakking staat meestal een kooktijd vermeld – houd u hier zoveel mogelijk aan en proef de pasta tussendoor. Zo kunt u de pasta precies op het juiste moment uit het water halen, wanneer deze perfect al dente is, dus beetgaar.

De perfecte methode van de nonna’s

De pasta zuigt de saus letterlijk op en smaakt daardoor nog veel beter. Vlak voordat de pasta wordt afgiet, moet er wat zetmeelrijk kookwater worden afgenomen. Als de pasta en de saus samenkomen, kan de saus vrij snel indikken, omdat de pasta veel zetmeel afgeeft. Om de saus luchtiger te maken, giet je er wat kookwater bij.

Serveer de saus niet apart over de pasta, maar meng beide vooraf in de pan, zodat de ingrediënten goed samensmelten. Nu komt het aan op timing: als de saus nog niet klaar is en de pasta te lang in de zeef ligt te wachten, wordt deze snel plakkerig.

Pasta koken: vermijd deze fouten

Ook voor de hoeveelheid water geldt een regel: liever te veel dan te weinig. Per 100 gram pasta heeft u 1 liter water nodig. De pasta moet volledig onder water staan. Wanneer de pasta in het kokende water wordt gedaan, daalt de watertemperatuur automatisch iets. Maar als de verhouding tussen de hoeveelheid water en pasta niet klopt, wordt de pasta papperig.

De vuistregel van echte Italiaanse nonna’s luidt: een theelepel zout op een liter water. Veel hobbykoks gooien de pasta te vroeg in het water en doen zout in het koude kookwater. Om ervoor te zorgen dat de aangegeven kooktijden echt kloppen en de pasta perfect al dente wordt, mag u de pasta pas in het water doen als het water borrelend kookt.

Misschien vind je dit ook leuk

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis
Posted in Hoofdgerechten

Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Ik giet een half glas bij het gehaktmengsel. Ze zijn mollig, zacht, maar hebben een knapperig korstje
Posted in Hoofdgerechten

Ik giet een half glas bij het gehaktmengsel. Ze zijn mollig, zacht, maar hebben een knapperig korstje

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Mijn schoonmoeder voegt 1 eetlepel toe aan aardappelkoekjes. Hierdoor worden ze knapperig en minder vet.
Posted in Hoofdgerechten

Mijn schoonmoeder voegt 1 eetlepel toe aan aardappelkoekjes. Hierdoor worden ze knapperig en minder vet.

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Courgette en tonijntaart: het bloemvrije, makkelijke, eiwitrijke recept voor een gezond etentje.
Posted in Hoofdgerechten

Courgette en tonijntaart: het bloemvrije, makkelijke, eiwitrijke recept voor een gezond etentje.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Je hebt de aardappelpuree voor niets in gewoon water gekookt: deze versie is veel lekkerder.
Posted in Hoofdgerechten

Je hebt de aardappelpuree voor niets in gewoon water gekookt: deze versie is veel lekkerder.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: “Tien keer beter dan koken in water”: op deze manier bereid smaken linzen veel lekkerder.
Next: Groenteboerin legt uit waar tomaten moeten worden bewaard: “We hebben het altijd verkeerd gedaan”
  • Mis het niet
  • Latest
1
Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken
Posted in Blog

Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken

2
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

3
Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola
Posted in Blog

Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola

4
Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen
Posted in Blog

Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen

5
Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.
Posted in Blog

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.

6
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

7
Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige
Posted in Blog

Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige

8
Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom
Posted in Blog

Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom

9
Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is
Posted in Blog

Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is

10
Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat
Posted in Blog

Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat

1
Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.
Posted in Blog

Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.

2
Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?
Posted in Blog

Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?

3
Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen
Posted in Blog

Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen

4
Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

5
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?
Posted in Blog

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?

6
In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

7
In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

8
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

9
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

10
Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid