Verschillende soorten paddenstoelen kunnen gerechten aromatisch verrijken. Veel mensen maken echter vaak fouten bij de bereiding, waardoor de paddenstoelen smakeloos en waterig worden. Dat komt ook doordat paddenstoelen voor ongeveer 90 procent uit water bestaan en dit bij verkeerde bereiding verloren gaat. Zo ontstaat er in plaats van heerlijke roosteraroma’s alleen maar stoom. Met een paar tips en trucs kunt u dat echter gemakkelijk voorkomen.
Zo worden de paddenstoelen niet smakeloos
Om waterige paddenstoelen te voorkomen, mag u uw paddenstoelen nooit met water afwassen. In plaats daarvan moet u paddenstoelen droog schoonmaken met wat keukenpapier of een borstel. Daarna moet u plakjes van 0,5 tot 1 centimeter dik snijden, omdat te dunne plakjes snel hun structuur verliezen. Bovendien moet u niet te veel champignons tegelijk in de pan doen, omdat er dan te veel vocht in de pan terechtkomt en niet alle champignons in contact komen met het hete oppervlak. Dan worden de champignons eerder gestoofd dan gebakken. Daarom is geduld geboden. Geduld is ook belangrijk om te voorkomen dat u de champignons in een te koude pan bakt. Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is en voeg aan het einde boter toe. Een veelgemaakte fout: veel mensen zouten hun champignons te vroeg. Als u de champignons te vroeg op smaak brengt, treedt het vocht uit, omdat zout water onttrekt.
Nog een trucje: u kunt ook grotere hoeveelheden op middelhoog vuur bakken en het vocht iets laten inkoken. Giet daarna het vocht af en bak de champignons nogmaals op hoog vuur.