Als je een avocado hebt doorgesneden en later merkt dat hij bruin is geworden, gooi hem dan niet weg. Volgens experts is hij tot twee dagen na het doorsnijden nog volkomen veilig om te eten. Zij beweren dat de kleurverandering geen teken is dat het fruit bedorven is, maar gewoon een onschadelijke chemische reactie die optreedt wanneer het fruit in contact komt met lucht.
Na een paar dagen beginnen de gezonde vetten, die avocado’s hun romige textuur en rijke smaak geven, te bederven, waardoor ze een bittere nasmaak krijgen, aldus de Daily Mail. De felgroene vrucht, die rijk is aan hart-gezonde vetten die bekend staan om hun vermogen om het “slechte” cholesterolgehalte te verlagen, is over de hele wereld een onmisbaar onderdeel van het ontbijt geworden. Iedereen die ooit een halve avocado heeft bewaard voor later, weet hoe snel deze zijn felgroene kleur kan verliezen.
Matthew Fatino, expert op het gebied van subtropische planten aan de Universiteit van Californië, vertelde LiveScience dat dit ‘bruiningsproces’ gewoon oxidatie is – dezelfde natuurlijke reactie die plaatsvindt wanneer je een appel of banaan doorsnijdt. De bruine kleur van de avocado is dus de eerste dag of twee puur cosmetisch. Daarna kan het vet oxideren tot verbindingen die een onaangename bittere of ‘zeepachtige’ smaak hebben – een duidelijk teken dat ze zijn gaan bederven.
Als uw avocado een zure geur heeft, plakkerig is of een slijmerige textuur heeft, is het tijd om hem weg te gooien. Volgens deskundigen is een lichte bruinkleuring echter geen reden tot ongerustheid. “Alleen het blootgestelde vruchtvlees wordt bruin, en dat dunne laagje kunt u verwijderen en genieten van het groene gedeelte eronder”, aldus Sarah Alsing, diëtiste en bedenker van recepten voor Delightfully Fueled. De rest van de vrucht blijft volledig eetbaar en eventuele bitterheid kan worden gemaskeerd door de avocado’s te pureren met citroensap, zout en hete peper.
Sommige avocado’s bevatten ook bruine vezels of draden die door het vruchtvlees lopen. “Deze bevatten voedingsstoffen en water die de avocado helpen groeien en zijn meestal te zien in de vruchten van onvolgroeide bomen”, aldus Alsing.
Als u bruin worden van avocado’s volledig wilt voorkomen, zijn er een paar eenvoudige trucs om dit te vertragen. U kunt bijvoorbeeld een halve avocado met pit in een afgesloten bakje bewaren of in vershoudfolie wikkelen. Ook citroen- of limoensap werkt uitstekend: besprenkel de avocado hiermee of meng fijngehakte ui met de avocado.