Heb je zin in kaneelbroodjes, maar geen geduld voor gistdeeg? Dan is onze kaneeltaart je redding! Dankzij het roerdeeg is hij snel gebakken – maar je komt zeker aan je trekken.
Als het om de herfst gaat, ben ik persoonlijk verdeeld. Donkere dagen en veel regen? Daar heb ik geen behoefte aan. Aan de andere kant heeft het koude seizoen ook een onverslaanbaar voordeel: kaneel! Bij mij verfijnt het kruid vanaf nu weer alles – van warme dranken tot cake en koekjes of pap. En daar kijk ik elk jaar weer naar uit.
Daarom zweer ik ook bij onze kaneelcake. Met zijn kaneelachtige swirl en de roomkaasglazuur doet hij denken aan kaneelbroodjes, maar hij is veel sneller en gemakkelijker te maken. In plaats van gistdeeg bestaat deze sappige cake namelijk uit een luchtig roerdeeg, dat gemarmerd is met gebrande kaneelboter. Mmh!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 75 g zachte boter
- 2 eieren (maat M)
- 400 ml melk
- 450 g bloem
- 1 snufje zout
- 1 pakje bakpoeder
- 150 g suiker
- 1 pakje vanillesuiker
Voor de kaneelboter:
- 120 g boter
- 100 g bruine suiker
- 1 volle eetlepel kaneel
- 1 eetlepel bloem
Voor het glazuur:
- 200 g poedersuiker
- 50 ml melk
- 50 g roomkaas
Bereiding
Voor het deeg Klop de boter en eieren met de garde van de handmixer schuimig. Roer de melk erdoor. Meng in een andere kom de bloem, het zout, het bakpoeder, de suiker en de vanillesuiker. Giet het melkmengsel erbij en roer alles snel door elkaar. Vet een bakblik (ca. 25 x 35 cm) in en giet het deeg erin.
Voor de kaneelboter smelt u de boter op middelhoog vuur al roerend tot er kleine witte wevlokjes naar de oppervlakte komen en de boter begint te schuimen. Laat al roerend bruin worden tot het een amberkleurige bruine kleur heeft. Let op: zodra de wei bruin begint te worden, gaat het snel. Roer voortdurend om te voorkomen dat de boter te donker wordt en verbrand smaakt. Giet de boter door een met keukenpapier beklede zeef. Roer de suiker, kaneel en bloem door de bruine boter.
Verdeel de kaneelboter gelijkmatig over het cakebeslag en marmereer met een vork. Bak 20-25 minuten in een voorverwarmde oven (boven-/onderwarmte: 180 °C/hetelucht: 160 °C). Doe de satépriktest.
Voor het glazuur Roer de poedersuiker met de melk tot een glad mengsel en roer de roomkaas erdoor. Druppel het glazuur in strepen op de warme cake. Laat afkoelen.