Nooit meer bananen weggooien omdat ze van de ene op de andere dag van groen naar bruin verkleuren of omdat je er maar de helft van opeet
Hoe vervelend is het als je een vers product koopt om de komende dagen te consumeren en je het uiteindelijk moet weggooien omdat het bedorven is, iets wat mij af en toe overkomt met avocado’s of bananen. Want voor ik het weet, zijn ze van groene plekken overgegaan naar zwarte vlekken. Het goed bewaren van bananen heeft zo zijn geheimen.
Het ideale scenario wanneer je een tros bananen koopt, is dat ze geleidelijk rijp worden, zodat je ze elke dag kunt eten voordat ze te rijp worden. Maar hoe doe je dat als ze allemaal tegelijk zijn gekocht en ongeveer even rijp zijn? De eerste stap is om ze naar behoefte te scheiden en vervolgens deze truc toe te passen.
Hoe bananen langer houdbaar te maken
Er zijn verschillende tips om bananen beter te bewaren, maar deze van Amy Crozz spant de kroon. De expert op het gebied van voedselopslag heeft op haar sociale media gedeeld hoe je de rijping kunt controleren zodat bananen tot 25 dagen houdbaar blijven. Dat is natuurlijk ruim voldoende tijd om ze op te maken.
Je hebt geen plasticfolie, doeken of aluminiumfolie nodig op de steel, de plek waar de meeste ethyleen wordt uitgestoten, wat cruciaal is voor het versnellen van de rijping van zowel de banaan zelf als het fruit waarmee hij de fruitmand deelt. Je hebt eigenlijk alleen een glazen pot met deksel nodig.
Het systeem bestaat uit het bewaren van de gesneden bananen in de pot en deze op te slaan bij ongeveer 12 °C (warmte versnelt de rijping), in een donkere kamer zonder direct zonlicht. De keuken lijkt niet de beste plek als we willen dat de bananen langer houdbaar blijven.
En het werkt. Zoals ze zelf vertelt, bewaarde ze ze om te testen na verschillende experimenten omdat haar kinderen maar een halve banaan aten en de andere helft bederfelijk was, dus experimenteerde ze met de manier van bewaren en de tijdsduur. Ze begon met 36 uur en het experiment heeft inmiddels al 16 dagen geduurd:
Als we te laat zijn met dit advies en je hebt bruine bananen in de fruitmand en je twijfelt of je ze moet weggooien of opeten, dan is hier een tip: als ze lekker ruiken, geen vreemde kleuren of texturen hebben, kun je ze eten. Ze zijn dan wel zachter, dus je kunt ze beter gebruiken in gebak, bijvoorbeeld door er een crème van te maken.