Bij de bereiding van deze vis mag men andere specerijen, die in de Duitse keuken misschien niet zo vaak worden gebruikt, niet vergeten.
Er zijn bepaalde combinaties die in de keuken even vast en onlosmakelijk lijken. Dat is een feit waar je bijvoorbeeld nauwelijks aan kunt twijfelen. Dat is precies het geval als we het hebben over het kruid dat het beste bij gerookte zalm past: dille.
Hoewel het geen veelgebruikt ingrediënt is in de Duitse keuken, hebben we met de verspreiding van zalm, vooral in gerookte vorm, ontdekt dat dit zoete kruid met een lichte anijssmaak heel goed past bij de rokerige tonen en de vettigheid van de vis.
Maar onlangs heb ik ontdekt dat, hoewel dit kruid niets nieuws is, er nog een andere perfecte combinatie is met gerookte zalm of voor het bereiden van een saus die bij verse zalm kan worden geserveerd, of het nu vinaigrette, mayonaise of saus is.
We hebben het over niets minder dan dragon, een ingrediënt dat in Duitsland niet bijzonder populair is, maar in Frankrijk, Groot-Brittannië en Midden-Europa een belangrijke rol speelt.
Het voordeel van dragon ten opzichte van dille is dat het niet beperkt is tot de typische zoete smaak van dille. Ja, dragon heeft zoete tonen die doen denken aan anijs, maar dat is nog niet alles.
In zekere zin is het bijna balsamico en heeft het ook een toets van bitterheid en frisheid, vergelijkbaar met munt, als je het vers gebruikt, excuseer me voor de herhaling, hoewel gedroogde varianten ook interessant zijn.
Ik raad gewoon aan om, als de zalm klaar is, enkele blaadjes dragon te fijnhakken en deze over de zalm te strooien, of deze nu gerookt is of op de grill gebakken.
Als u het aan sauzen toevoegt, kunt u het beste verse dragon gebruiken door deze in mayonaise of hollandaisesaus te verwerken met fijngehakte blaadjes.