Wees voorzichtig met frisdranken, zelfs als ze zeggen dat ze geen suiker bevatten. Endocrinoloog Robert Lustig waarschuwt voor de gevaren van deze dranken. Drink bij twijfel altijd water.
Plaats jezelf in de situatie: je gaat uit eten en omdat je een goede steak met friet gaat eten, besluit je een suikervrije frisdrank en een koffie met sacharine te bestellen om je calorie-inname te verminderen. Als je niet wilt aankomen, is dit natuurlijk geen slechte optie om je niet vol te proppen met extra calorieën, maar pas op met frisdranken die als “nul” worden geclassificeerd, want ze bevatten geen suiker, maar ze zijn ook niet gezond.
Dit is de mening van endocriene expert Robert Lustig, een echte vijand van suiker in elke zin van het woord. “Deze drankjes bevatten misschien helemaal geen suiker, maar het probleem zit hem in al het andere dat ze bevatten om ze zoet te laten smaken, zoals kunstmatige zoetstoffen,” waarschuwt hij. Hoewel deze zoetstoffen minder calorieën bevatten dan suiker, worden ze door onze hersenen beschouwd als suiker in metabolische termen en waarschuwen ze de alvleesklier, die insuline afgeeft alsof het een normale frisdrank is. “Uiteindelijk heb je een verhoogde insulinerespons omdat je bent blootgesteld aan de zoetstof,” legt hij uit. Met andere woorden, je zult niet dik worden, maar je metabolische gezondheid zal beetje bij beetje beschadigd raken.
Frisdrank zonder suiker, maar met veel industriële zoetstoffen
De gevaren van frisdranken zonder suiker hebben dus te maken met die industriële zoetstoffen die de producten zoet laten smaken en die uiteindelijk het hongergevoel versterken en de cardiovasculaire gezondheid negatief beïnvloeden. Water of bruisend water als je dat bruisende gevoel wilt, is een betere optie.