Vind thuis een van de meest iconische koekjes van Groot-Brittannië opnieuw uit met een versie met weinig suiker.
Banoffee is een klassiek Brits dessert dat verschillende keren opnieuw is geïnterpreteerd om het gastronomischer, lichter, verser en gezonder te maken, waarbij het suikergehalte sterk is verlaagd. Door zijn smaak is het een van de favorieten in de banketbakkerij geworden en heeft het internationale erkenning gekregen voor zijn delicatesse en textuur.
Volgens Larousse Cocina is “banoffee een Engels dessert uit de jaren 1970, bestaande uit een basis van geplette koekjes, toffee of dulce de leche, bananen en slagroom”. Het is populair geworden omdat het een evenwichtige ervaring biedt die niet overdreven zoet is.
Een van de meest gewaardeerde kwaliteiten is het vermogen om zich aan te passen aan ingrediënten die het gehemelte niet verzadigen of het suikergehalte verhogen, waardoor het een uitstekende keuze is om na de maaltijd van te genieten, omdat het licht en smaakvol is, maar niet overdreven zoet.
Bananen banoffee recept
Dit recept is van Valentin Néraudeau en staat op de website van Larousse Cocina. Dit dessert duurt slechts 40 minuten om te maken, als je de kook- en voorbereidingstijd meetelt, en als je klaar bent heb je een totale portie voor zes personen.
Ingrediënten
Bretonse Sablé
- 80 g boter op kamertemperatuur
- 1 snuifje zout
- 30 g stevia
- 90 g amandelpoeder
- 2 eierdooiers
- 100 g speltbloem
Afgewerkt
- 50 g dulce de leche
- 2 bananen, niet te rijp
- ½ citroen
Bereiding
Bretonse Sablé
- Meng de boter met het zout, de stevia en het amandelpoeder met een spatel tot een glad en homogeen mengsel. Roer de eierdooiers erdoor en vervolgens het speltmeel.
- Verwarm de oven voor op 150 °C. Spreid het Bretonse sablédeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het in een kader van 18 centimeter aan elke kant en verwijder het overtollige deeg rond het kader. Bak 15 minuten
- Bestrijk het oppervlak van de sablé breton met de dulce de leche en snijd in 6 porties. Snijd de bananen aan elke kant in blokjes van 1⁄2 centimeter en baad ze in het citroensap om te voorkomen dat ze oxideren en zwart worden.
- Snijd de Bretonse sablé in 6 porties en schik de bananenblokjes erop. Serveer met een beetje slagroom indien gewenst.
Hoe helpt het eten van bananen het lichaam?
Het is een van de meest gegeten vruchten vanwege zijn smaak, vorm en eigenschappen. Het heeft een dikke maar hanteerbare schil, de vrucht is langwerpig en gebogen, wat het ook een eenvoudige en praktische snack maakt om op elk moment te eten.
Het is de basis voor veel recepten in de keuken zoals smoothies en desserts, maar het is ook zeer toegankelijk bij het ontbijt omdat het gecombineerd kan worden met yoghurt, melk of meer fruit, wat een goede dosis energie geeft in de ochtend.
Een artikel gepubliceerd door National Geographic noemt enkele voordelen van bananen “naast koolhydraten is het een gezonde bron van vezels, kalium, magnesium, vitamine B6, vitamine C en verschillende antioxidanten en fytonutriënten, waardoor het een zeer rijk voedsel is”.
Het eten ervan helpt de spijsvertering, spierprestaties en -functie te verbeteren en versterkt de afweer van het lichaam. Het is een alternatief dat het lichaam en het organisme veel gezondheidsvoordelen biedt.