Moeten we het eten nog warm in de koelkast zetten of moeten we wachten tot het is afgekoeld? Lees wat de experts zeggen.
Het is algemeen bekend dat het eten van eten van de vorige dag zonder het te koelen een riskante praktijk is, die gemakkelijk tot voedselvergiftiging kan leiden. Daarom is het gebruikelijk om restjes in de koelkast te bewaren, zodat ze een paar dagen goed blijven.
De vraag die vaak opkomt is echter: wat is de beste manier om bereide gerechten te bewaren? Moet je ze warm in de koelkast zetten of eerst laten afkoelen? De website Self sprak met een voedselveiligheidsexpert om te achterhalen welke van deze opties echt het veiligst is.
Allereerst is het essentieel om te begrijpen waarom het zo belangrijk is om restjes te koelen. Het bewaren van voedsel in de koelkast helpt de groei van schadelijke bacteriën te remmen, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, legde de voorzitter van de afdeling Voedingswetenschappen van de Rutgers University in de Verenigde Staten uit aan de website.
Volgens Donald Schaffner is het weliswaar cruciaal om restjes in de koelkast te bewaren, maar is het niet nodig om dit onmiddellijk te doen nadat ze uit de pan komen. Je kunt even wachten, maar niet te lang. De specialist geeft aan dat de aanbevolen maximale tijd twee uur is. Het in de koelkast zetten van voedsel zodra het klaar is, verandert het proces niet significant, aangezien de afkoeltijd in de koelkast niet veel korter is dan bij kamertemperatuur.
Er is nog een andere reden om warme gerechten niet meteen in de koelkast te zetten: het temperatuurverschil kan de bakjes beschadigen. Als het om glazen bakjes of zelfs gewone borden gaat, kunnen deze breken door de thermische schok.
Snel koelen is echter niet voldoende: de manier van bewaren maakt het verschil. Het is het beste om geen grote hoeveelheden in één bakje te doen, maar het eten in meerdere kleinere porties te verdelen, zodat ze niet te hoog worden.
Donald Schaffner benadrukt dat de afkoelsnelheid van voedsel afhankelijk is van de dikte ervan: hoe dunner de laag eten, hoe sneller het een temperatuur bereikt die de verspreiding van bacteriën tegengaat. Een andere aanbeveling is om het deksel niet volledig te sluiten terwijl het voedsel nog stoom afgeeft; pas nadat het is afgekoeld, mag de bak goed worden afgesloten.
Ten slotte adviseert de deskundige om restjes op de bovenste plank van de koelkast te bewaren, omdat warmte de neiging heeft om op te stijgen en zo wordt voorkomen dat de restwarmte ander voedsel dat is opgeslagen, opwarmt.