Peterselie ziet er misschien onopvallend uit, maar is een van de gezondste groenten in onze keuken. Het is niet alleen een schat aan vitamines en mineralen, maar benadrukt ook perfect de smaak van gerechten. Wat kun je met peterselie doen en wat zijn de gezondheidsvoordelen ervan? Sommige daarvan zullen je verrassen.
Onder de groenten die we aan veel gerechten toevoegen, met name soepen, salades en pasta’s, valt peterselie zeker op. Niet iedereen weet echter dat het veel meer toepassingen heeft – je kunt er een voedzame cocktail, aromatische pesto en zelfs een vullende crème soep mee maken. Naast zijn grote veelzijdigheid is zijn hoge voedingswaarde een groot pluspunt: de blaadjes bevatten veel vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een goede werking van het lichaam. Wat kunt u met peterselie doen, vooral als u er een flinke voorraad van in huis heeft? En waarom is het goed om het te eten? In dit artikel vindt u antwoorden op deze en andere vragen.
Peterselie – de gezondste groente ter wereld
Peterselie is de gezondste groente ter wereld. Het is moeilijk om het oneens te zijn met deze stelling, want al eeuwenlang is bekend dat het een ware schatkamer van vitamines en mineralen is, die een gunstige invloed hebben op onze gezondheid. Het is onder andere een bron van vitamine C, die de opname van ijzer verhoogt, deelneemt aan de productie van collageen en het immuunsysteem ondersteunt.
Peterselie is rijk aan vitamine K, die nodig is voor een goede bloedstolling en het behoud van gezonde botten, vitamine A, die een positieve invloed heeft op de huid, slijmvliezen en het gezichtsvermogen, en foliumzuur, dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het hart- en vaatstelsel ondersteunt.
Interessant is dat peterselie wordt beschouwd als een van de beste plantaardige bronnen van ijzer. Eén bosje dekt 18% van de dagelijkse behoefte aan dit element. Bovendien bevat het talrijke actieve stoffen, met name flavonoïden. Het gaat onder andere om apigerine, waaraan antidiabetische, antidepressieve en antikanker eigenschappen worden toegeschreven.
Volgens wetenschappelijke rapporten kan peterselie helpen bij de bestrijding van micro-organismen. In in-vitro-observaties remde het de groei van bepaalde schimmels en bacteriën, waaronder salmonella en Staphylococcus aureus. Bovendien voorkwam het in dierproeven de ontwikkeling van nierstenen en ondersteunde het de behandeling ervan.
Wat te doen met peterselie?
Peterselie wordt vaak beschouwd als een gewone garnering, maar in werkelijkheid kan het een belangrijk ingrediënt zijn in veel smakelijke en voedzame gerechten. Door zijn intense smaak en aroma past het uitstekend in zowel de traditionele als de moderne keuken. Wat te doen met peterselie? Hieronder vindt u enkele ideeën ter inspiratie.
Peterseliepesto
Peterselie kan met succes basilicum vervangen. Gemengd met noten, knoflook en olijfolie vormt het een groene saus die past bij pasta, sandwiches en gegrilde groenten.
Tabbouleh
Dit is een verfrissende salade uit de Libanese keuken, waarin peterselie wordt gecombineerd met bulgur, tomaten, knoflook, paprika, komkommer, munt, citroen en pijnboompitten.
Reinigende cocktail
Als je je lichaam beter wilt ontgiften, maak dan een cocktail op basis van peterselie. Je kunt er ook appel, komkommer en citroensap aan toevoegen.
Crèmesoep van peterselie en peterselieblaadjes
Een romige soep op basis van peterseliewortel met toevoeging van verse peterselieblaadjes heeft een uitgesproken smaak en is bovendien zeer vullend. Het is een eenvoudige manier om de hele groente in één gerecht te gebruiken.
Peterselie-chia pudding
Peterselie kan ook worden toegevoegd aan zoete lekkernijen, zoals chia pudding. Combineer het met je favoriete plantaardige drankje en chiazaadjes en garneer het geheel met bevroren frambozen – dit is een uitstekende optie voor een origineel dessert.