Men denkt vaak dat het water bedoeld is om de mond te spoelen en de slechte smaak van de koffie weg te nemen, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.
Als we naar een minimaal geselecteerd café gaan en een kopje koffie bestellen, is de kans groot dat we een espresso van hoge kwaliteit krijgen, vergezeld van een slokje vers mineraalwater, osmosewater of zelfs een beetje bruisend water.
Sommigen besteden hier geen aandacht aan, terwijl anderen het kopje water nemen, hun koffie drinken en vervolgens het bijbehorende glaasje water drinken. Doen ze dat goed?
Als je niet gewend bent om je koffie met een beetje water te drinken, kan het zijn dat je het op een dag zo geserveerd krijgt en niet weet wat je ermee moet doen. Je gezond verstand zegt je dat je na de koffie dorst krijgt en dat het water je goed zal doen om je weer lekker te voelen.
Het water drinken… vóór de koffie?
We hebben in gespecialiseerde media gelezen dat het water vóór het kopje koffie moet worden gedronken, omdat we op die manier onze mond reinigen en perfect voorbereiden om de aroma’s van de koffie te proeven, zonder dat iets wat we eerder hebben gegeten onze smaak beïnvloedt.
De opleider van de Escuela de Café de Cafés Baqué, Raúl Pérez, verzekert dat beide theorieën geldig kunnen zijn, mits we rekening houden met verschillende nuances.
Afhankelijk van de koffie moet je het voor of na drinken
In het meest voorkomende geval, wat volgens de volkswijsheid gebruikelijk is, moet je water drinken na de koffie om de nasmaak weg te spoelen. Waar komt deze gewoonte vandaan? Pérez legt uit dat de eeuwenoude Italiaanse traditie van de espresso (waaronder koffie uit de koffieautomaat en koffie uit capsules) meestal wordt gemaakt met de variëteiten arabica en robusta. Deze laatste wordt het meest gebruikt en geeft een zeer krachtige en intense smaak, maar ook veel bitterheid.
“Als je net een kopje koffie van dit type hebt gedronken, kun je er heel goed een slok water bij drinken, niet alleen om de nare smaak weg te spoelen, maar ook omdat robusta-koffie erg wrang is, je mond droog maakt en je keel verzacht”, legt de expert uit.
De andere optie is ook gerechtvaardigd, aldus de koffiespecialist. “Als je naar een koffiebar gaat die speciale koffie serveert, dat is koffie van hoge kwaliteit, 100% Arabica en minder gebrand dan commerciële koffiesoorten, dan krijg je een minder bittere, zuurdere en helderdere koffie, en waarschijnlijk wil je je smaakpapillen reinigen voordat je hem drinkt“, redeneert Raúl Pérez, ”en je wilt geen water drinken na afloop, want de nasmaak is zo aangenaam dat het absurd zou zijn om die met een slok water weg te spoelen”.
Er zijn koffiesoorten en koffiesoorten
De expert benadrukt dat een speciale koffie niets te maken heeft met een gewone commerciële koffie, “die in de meeste gevallen, als hij bovendien slecht is gezet (in het koffiezetapparaat), een vreselijke koffie is. Het is net als vlees eten: afhankelijk van de kwaliteit eet je het met saus of wil je het volledig proeven, door het op de grill te bakken met een snufje zout”.
Kortom, als je een kopje koffie met een scheutje water krijgt en je denkt dat de koffie heerlijk zal zijn, reset dan je smaakpapillen door eerst het water te drinken en daarna de koffie. Als de koffie normaal is, bewaar dan het water voor als je het later nodig hebt om je mond te spoelen.