Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Hoofdgerechten

Gratin van aardappelen en pompoen uit de oven: een bijgerecht dat naar de herfst ruikt

23 september 2025
Emma de Jong

Wanneer pompoen en aardappelen worden gecombineerd, is succes aan tafel gegarandeerd, vooral als bijgerecht bij heerlijke herfstgerechten. Ontdek het recept

Als de herfst aanbreekt, haal ik altijd mijn recept voor aardappelen en pompoen uit de oven met kaas tevoorschijn, een bijgerecht, maar ook een zeer rijk hoofdgerecht, perfect voor dit seizoen.

Als we het hebben over aardappelen en pompoen uit de oven, denken we meteen aan twee groenten die langzaam gaar worden, zacht en zoet worden en naar kruiden en specerijen ruiken.

Maar als we het hebben over een gerecht “gratiné”, voegen we nog een extra element toe: dat goudbruine en knapperige korstje dat het gerecht onweerstaanbaar maakt.

De term gratineren komt van het Franse gratin, wat korstje betekent, en verwijst naar het laagje dat ontstaat door kaas, paneermeel of bechamelsaus, dat door de hitte van de oven goudbruin en hard wordt en zo een perfect contrast vormt met de zachte binnenkant.

Daarom zijn gegratineerde aardappelen en pompoen niet zomaar een bijgerecht uit de oven, maar worden ze omgetoverd tot een recept dat pure troost en verwennerij is.

Gegratineerde aardappelen en pompoen uit de oven

De klassieke gratin is het perfecte recept voor een herfstdiner, zacht van binnen en knapperig van buiten, en vandaag stel ik het u voor met de zoetheid van pompoen die in balans is met de rustieke smaak van aardappelen.

Mijn kleine truc: voeg voor het bakken een paar klontjes boter toe aan het oppervlak, zodat je een gelijkmatige en smakelijke bruine kleur krijgt.

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen
  • 400 g pompoen
  • 150 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 80 g paneermeel
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • nootmuskaat naar smaak

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes, doe hetzelfde met de pompoen.
  2. Vet een ovenschaal in met een beetje olie, leg de aardappelen en pompoen in laagjes afwisselend op elkaar en bestrooi elke laag met geraspte kaas, paneermeel, zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  3. Ga door tot alle ingrediënten op zijn, eindig met een flinke hoeveelheid paneermeel en kaas, voeg de boterflocons toe en bak op 180° gedurende ongeveer 40 minuten tot het goudbruin is.
  4. Serveer warm, met een knapperig korstje.

Meest gelezen artikelen

Aardappel- en pompoenflan met bechamelsaus

Dit is een rijkere versie van de gratin, omdat in dit recept de aardappelen en pompoen altijd in de oven worden gebakken, maar vergezeld worden van een zachte bechamelsaus die alles bindt en het geheel romiger en smeuïger maakt.

De truc is om een bechamelsaus te maken die niet te dik is, zodat deze goed tussen de plakjes groente kan doordringen om ze te binden en op smaak te brengen.

Ingrediënten

  • 600 g aardappelen
  • 400 g pompoen
  • 400 ml verse volle melk
  • 50 g boter
  • 40 g bloem type 00
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 30 g paneermeel
  • nootmuskaat naar smaak
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en de pompoen en snijd ze in gelijke plakjes.
  2. Maak de bechamelsaus door de boter in een pannetje te smelten, de bloem toe te voegen en vervolgens langzaam de warme melk toe te voegen. Roer tot een gladde en zachte crème ontstaat en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  3. Leg de aardappelen en pompoen in lagen in een beboterde ovenschaal en bedek elke laag met bechamelsaus en geraspte kaas.
  4. Ga door tot alle ingrediënten op zijn, werk af met paneermeel en een paar klontjes boter.
  5. Bak ongeveer 45 minuten op 180 °C, tot de ovenschotel gerezen en goudbruin is. Serveer lauwwarm, in stevige plakken gesneden.

Soufflé van aardappel en pompoen

De soufflé is een verfijndere en spectaculairdere versie van dit gerecht op basis van aardappel en pompoen.

Het zijn kleine, luchtige schatjes, perfect om te serveren als voorgerecht of als elegante bijgerecht. Het bijzondere is de zachte en luchtige textuur dankzij het opgeklopte eiwit.

De truc om perfecte soufflés te maken is om de bakvormpjes goed in te vetten en te bestrooien met paneermeel, zodat de soufflés loskomen zonder in te zakken.

Ingrediënten

  • 300 g aardappelen
  • 200 g pompoen
  • 3 eieren
  • 100 ml verse volle melk
  • 50 g boter
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 30 g bloem type 00
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • nootmuskaat naar smaak

Bereiding

  1. Kook de aardappelen en de pompoen en pureer ze tot een gladde puree.
  2. Maak in een steelpan een basis door de boter met de bloem te smelten, voeg de warme melk toe en roer tot een crème.
  3. Voeg de aardappel- en pompoenpuree, de geraspte kaas, de eidooiers, zout, peper en nootmuskaat toe.
  4. Klop apart de eiwitten stijf en voeg ze voorzichtig toe aan het mengsel.
  5. Beboter de bakvormpjes, bestrooi ze met paneermeel en vul ze voor driekwart met het beslag. Bak ongeveer 20 minuten op 190 °C zonder de oven te openen.
  6. Serveer de soufflés direct, terwijl ze nog luchtig en dampend zijn.

Misschien vind je dit ook leuk

Snijd de paprika’s doormidden en vul ze met een stevige vulling. Dit ovengerecht smaakt iedereen.
Posted in Hoofdgerechten

Snijd de paprika’s doormidden en vul ze met een stevige vulling. Dit ovengerecht smaakt iedereen.

25 september 2025
Posted by Emma de Jong
Mijn gistdeeg rijst tot aan het plafond en droogt zelfs na 3 dagen niet uit. Ik heb de truc gevonden in een oud notitieboekje van mijn oma
Posted in Hoofdgerechten

Mijn gistdeeg rijst tot aan het plafond en droogt zelfs na 3 dagen niet uit. Ik heb de truc gevonden in een oud notitieboekje van mijn oma

25 september 2025
Posted by Emma de Jong
De hit van het najaar: gehaktballetjes in tomatensaus met knoflook en Parmezaanse kaas
Posted in Hoofdgerechten

De hit van het najaar: gehaktballetjes in tomatensaus met knoflook en Parmezaanse kaas

25 september 2025
Posted by Emma de Jong
Klop de eieren los en snijd de pompoen: nee, geen omelet, maar een heerlijk voorgerecht dat indruk maakt
Posted in Hoofdgerechten

Klop de eieren los en snijd de pompoen: nee, geen omelet, maar een heerlijk voorgerecht dat indruk maakt

25 september 2025
Posted by Emma de Jong
30 minuten recept: Rundvleesstoofpotje à la Stroganoff
Posted in Hoofdgerechten

30 minuten recept: Rundvleesstoofpotje à la Stroganoff

25 september 2025
Posted by Emma de Jong
Een slager vertelt een eenvoudige huistip om vlees in vijf minuten te ontdooien: “Het bederft het vlees niet.”
Posted in Hoofdgerechten

Een slager vertelt een eenvoudige huistip om vlees in vijf minuten te ontdooien: “Het bederft het vlees niet.”

25 september 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Beter dan appeltaart: mijn vrouw vraagt me om ze drie keer per week te maken. Eenvoudig en lekker.
Next: Welke groenten helpen tegen een opgeblazen buik? Stop met sla, hier zijn de gekookte groenten die je lichaam zuiveren
  • Popular
  • Hot
  • Latest
1
Het blijft in de darmen achter en veroorzaakt veel winderigheid. Combineer het nooit met eieren.
Posted in Gezond eten

Het blijft in de darmen achter en veroorzaakt veel winderigheid. Combineer het nooit met eieren.

2
Eieren à la pizzaiola: een eenvoudig en gezond Italiaans recept als alternatief voor pasta
Posted in Hoofdgerechten

Eieren à la pizzaiola: een eenvoudig en gezond Italiaans recept als alternatief voor pasta

3
Een heerlijke zondagse lunch. Wij geven je het recept, jij kookt. Malse Varkenslende in een romige saus
Posted in Hoofdgerechten

Een heerlijke zondagse lunch. Wij geven je het recept, jij kookt. Malse Varkenslende in een romige saus

4
Is het moeilijk om goed te slapen? Deze gedroogde vrucht bevat hoge concentraties melatonine
Posted in Diëten en afslanken

Is het moeilijk om goed te slapen? Deze gedroogde vrucht bevat hoge concentraties melatonine

5
Welke groente is het meest verontreinigd met pesticiden? De ranglijst die maar weinig mensen kennen
Posted in Gezond eten

Welke groente is het meest verontreinigd met pesticiden? De ranglijst die maar weinig mensen kennen

1
Voedingsdeskundige en chef-kok: “Alcoholvrij bier is niet hetzelfde als 0.0 bier, de manier waarop de alcohol uit beide wordt verwijderd is verschillend”.
Posted in Gezond eten

Voedingsdeskundige en chef-kok: “Alcoholvrij bier is niet hetzelfde als 0.0 bier, de manier waarop de alcohol uit beide wordt verwijderd is verschillend”.

2
Dringend: bevel om deze dodelijke eieren uit alle verkooppunten te halen omdat ze besmet zijn en ernstige ziekten veroorzaken.
Posted in Blog

Dringend: bevel om deze dodelijke eieren uit alle verkooppunten te halen omdat ze besmet zijn en ernstige ziekten veroorzaken.

3
Een vullende ontbijtcocktail. Helpt je af te vallen, geeft een langdurig verzadigd gevoel en smaakt naar Nutella
Posted in Desserts

Een vullende ontbijtcocktail. Helpt je af te vallen, geeft een langdurig verzadigd gevoel en smaakt naar Nutella

4
Een alternatief voor latte dat ketose bevordert. Waarom is het goed om koffie met kokosmelk te drinken?
Posted in Diëten en afslanken

Een alternatief voor latte dat ketose bevordert. Waarom is het goed om koffie met kokosmelk te drinken?

5
Een makkelijke struik met gezonde vruchten. Mag niet ontbreken in de tuin
Posted in Gezond eten

Een makkelijke struik met gezonde vruchten. Mag niet ontbreken in de tuin

1
Voedingsdeskundige en chef-kok: “Alcoholvrij bier is niet hetzelfde als 0.0 bier, de manier waarop de alcohol uit beide wordt verwijderd is verschillend”.
Posted in Gezond eten

Voedingsdeskundige en chef-kok: “Alcoholvrij bier is niet hetzelfde als 0.0 bier, de manier waarop de alcohol uit beide wordt verwijderd is verschillend”.

2
Dringend: bevel om deze dodelijke eieren uit alle verkooppunten te halen omdat ze besmet zijn en ernstige ziekten veroorzaken.
Posted in Blog

Dringend: bevel om deze dodelijke eieren uit alle verkooppunten te halen omdat ze besmet zijn en ernstige ziekten veroorzaken.

3
Een vullende ontbijtcocktail. Helpt je af te vallen, geeft een langdurig verzadigd gevoel en smaakt naar Nutella
Posted in Desserts

Een vullende ontbijtcocktail. Helpt je af te vallen, geeft een langdurig verzadigd gevoel en smaakt naar Nutella

4
Een alternatief voor latte dat ketose bevordert. Waarom is het goed om koffie met kokosmelk te drinken?
Posted in Diëten en afslanken

Een alternatief voor latte dat ketose bevordert. Waarom is het goed om koffie met kokosmelk te drinken?

5
Een makkelijke struik met gezonde vruchten. Mag niet ontbreken in de tuin
Posted in Gezond eten

Een makkelijke struik met gezonde vruchten. Mag niet ontbreken in de tuin

© All rights reserved.