Wanneer je een feestje geeft met vrienden en de wijnkurken zich opstapelen, zijn velen geneigd ze direct weg te gooien. Als je ze echter bewaart in hergebruikte olie, die al meerdere keren is gebruikt om te frituren, en ze laat rusten, zijn ze perfect als brandstof om een vuur aan te steken of zelfs barbecues aan te steken.
Dit ingenieuze idee werd enkele maanden geleden gedeeld door Marta, een Catalaanse influencer die een revolutie teweegbracht in de manier van recyclen. Op haar Instagram-profiel laat ze haar volgers deze eenvoudige truc zien om kurken van wijn- of cava-flessen om te toveren tot echte natuurlijke aanstekers.
Het gebruik van kurken voor een open haard of barbecue is heel gebruikelijk voor iedereen die ervaring heeft met het aansteken van vuur, maar er is een manier om ze nog effectiever te maken.
Het eerste wat je moet doen is deze kurken verzamelen en ze vervolgens in een bak met hergebruikte frituurolie doen, die normaal gesproken zonder veel nadenken wordt weggegooid. Nadat ze goed zijn doordrenkt en een paar uur hebben gestaan, heb je brandstof voor wanneer je maar wilt.
Deze video, die al snel viraal ging, toont een nieuwe trend in recycling, waarbij producten die na gebruik worden weggegooid een tweede leven krijgen.
Als ze op een creatieve manier worden gebruikt, kan het meeste “afval” een tweede leven krijgen en als je daarbij ook nog eens het gebruik van chemicaliën zoals brandbare vloeistoffen kunt vermijden, is dat nog beter.
Meer toepassingen voor kurken
Op sociale media vallen niet alleen trucs als deze op, maar kurken kunnen ook worden gebruikt voor doe-het-zelfprojecten, decoratie of, zoals sommige bedrijven hebben laten zien, in de mode-industrie.
Het is niet alleen belangrijk om verspilling van producten te voorkomen, maar ook om na te denken over wat je ermee kunt doen nadat ze hun belangrijkste functie hebben vervuld.