Heb je een struik vol donkere druiven in je tuin of op je perceel en weet je niet meer wat je ermee moet doen? Je hoeft er helemaal geen jam van te maken of sap van te koken dat toch niemand drinkt. Er is een andere manier, eenvoudig, snel en heel praktisch. Ik bewaar dit product al jaren in potten en in de winter pak ik het met dankbaarheid.
Het smaakt niet alleen heerlijk, maar behoudt ook de intense kleur en het aroma van de druiven. Als je wat tijd en een paar lege potten hebt, probeer deze methode dan zeker eens uit. Het is een geweldig alternatief als je geen zin hebt om druiven te ontpitten, te pureren en dikke producten te koken. En het eindresultaat? Gewoonweg bevredigend. Vooral in de winter.
Hoe maak je compote van druiven?
Het is heel eenvoudig. Je hebt hiervoor geen speciale apparatuur of bijzondere vaardigheden nodig. Het volstaat om rijpe druiven te plukken, ze goed te wassen, in potten te doen en met een eenvoudige suikersiroop te overgieten. Daarna nog even pasteuriseren en klaar is Kees.
Het belangrijkste in dit recept voor druivencompote is een zorgvuldige voorbereiding van het fruit. Sla deze stap niet over. De druiven moeten stevig, rijp en schoon zijn. Als je ook maar één bedorven druif laat zitten, kan dat de hele pot bederven. Ik heb dat zelf ondervonden toen ik na een paar weken een pot vond die ik moest weggooien. Donkere druiven uit de tuin met een dikke schil zijn het meest geschikt. Ze zijn aromatischer en geven een mooiere kleur. De vruchten moeten volledig rijp zijn, maar niet overrijp. Te zachte bessen kunnen tijdens het pasteuriseren uit elkaar vallen. Als je niet zeker weet of ze allemaal goed zijn, sorteer ze dan in porties. Het is beter om 10 minuten te verliezen dan de hele partij te bederven.
Ingrediënten
- 2,5 kg donkere tuindruiven
- 1,5 liter water
- 400 g suiker
Bereiding:
- Spoel de druiven goed af onder koud stromend water. Verwijder alle takjes van de trossen en pluk alle druiven eraf. Controleer of er geen wormen, onrijpe of bedorven druiven tussen zitten. Alles wat in de pot gaat, moet in perfecte staat zijn. Je kunt de druiven een dag van tevoren klaarmaken. Haal de druiven van de tros, spoel ze af en laat ze op een zeef goed drogen.
- Zorg voor schone, droge potten en deksels. Het is het beste om ze van tevoren uit te koken en goed te drogen. Je hebt 4 potten van 1 liter nodig.
- Doe de druiven in elke pot en laat ongeveer 2 cm ruimte vrij aan de bovenkant.
- Kook water met suiker in een pan. Zet eerst het vuur laag en roer tot de suiker is opgelost. Verhoog vervolgens het vuur en breng de siroop aan de kook.
- Giet de hete siroop voorzichtig in de potten met druiven. Laat ongeveer 1 cm ruimte vrij vanaf de rand. De vruchten moeten volledig bedekt zijn.
- Sluit de potten onmiddellijk goed af.
- Stel de oven in op 120 °C. Zet de potten (zonder dat ze elkaar raken) in de oven en pasteuriseer ze gedurende 30 minuten.
- Laat de potten afkoelen en zet ze vervolgens op een koele, donkere plaats. Na een dag krijgt de druivencompote een diepere kleur.