Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Gezond eten

Geen jam of sap. Van donkere tuindruiven maak ik dit wonder in potjes, en in de winter bedank ik mezelf

23 september 2025
Emma de Jong

Heb je een struik vol donkere druiven in je tuin of op je perceel en weet je niet meer wat je ermee moet doen? Je hoeft er helemaal geen jam van te maken of sap van te koken dat toch niemand drinkt. Er is een andere manier, eenvoudig, snel en heel praktisch. Ik bewaar dit product al jaren in potten en in de winter pak ik het met dankbaarheid.

Het smaakt niet alleen heerlijk, maar behoudt ook de intense kleur en het aroma van de druiven. Als je wat tijd en een paar lege potten hebt, probeer deze methode dan zeker eens uit. Het is een geweldig alternatief als je geen zin hebt om druiven te ontpitten, te pureren en dikke producten te koken. En het eindresultaat? Gewoonweg bevredigend. Vooral in de winter.

Hoe maak je compote van druiven?

Het is heel eenvoudig. Je hebt hiervoor geen speciale apparatuur of bijzondere vaardigheden nodig. Het volstaat om rijpe druiven te plukken, ze goed te wassen, in potten te doen en met een eenvoudige suikersiroop te overgieten. Daarna nog even pasteuriseren en klaar is Kees.

Het belangrijkste in dit recept voor druivencompote is een zorgvuldige voorbereiding van het fruit. Sla deze stap niet over. De druiven moeten stevig, rijp en schoon zijn. Als je ook maar één bedorven druif laat zitten, kan dat de hele pot bederven. Ik heb dat zelf ondervonden toen ik na een paar weken een pot vond die ik moest weggooien. Donkere druiven uit de tuin met een dikke schil zijn het meest geschikt. Ze zijn aromatischer en geven een mooiere kleur. De vruchten moeten volledig rijp zijn, maar niet overrijp. Te zachte bessen kunnen tijdens het pasteuriseren uit elkaar vallen. Als je niet zeker weet of ze allemaal goed zijn, sorteer ze dan in porties. Het is beter om 10 minuten te verliezen dan de hele partij te bederven.

Ingrediënten

  • 2,5 kg donkere tuindruiven
  • 1,5 liter water
  • 400 g suiker

Bereiding:

  1. Spoel de druiven goed af onder koud stromend water. Verwijder alle takjes van de trossen en pluk alle druiven eraf. Controleer of er geen wormen, onrijpe of bedorven druiven tussen zitten. Alles wat in de pot gaat, moet in perfecte staat zijn. Je kunt de druiven een dag van tevoren klaarmaken. Haal de druiven van de tros, spoel ze af en laat ze op een zeef goed drogen.
  2. Zorg voor schone, droge potten en deksels. Het is het beste om ze van tevoren uit te koken en goed te drogen. Je hebt 4 potten van 1 liter nodig.
  3. Doe de druiven in elke pot en laat ongeveer 2 cm ruimte vrij aan de bovenkant.
  4. Kook water met suiker in een pan. Zet eerst het vuur laag en roer tot de suiker is opgelost. Verhoog vervolgens het vuur en breng de siroop aan de kook.
  5. Giet de hete siroop voorzichtig in de potten met druiven. Laat ongeveer 1 cm ruimte vrij vanaf de rand. De vruchten moeten volledig bedekt zijn.
  6. Sluit de potten onmiddellijk goed af.
  7. Stel de oven in op 120 °C. Zet de potten (zonder dat ze elkaar raken) in de oven en pasteuriseer ze gedurende 30 minuten.
  8. Laat de potten afkoelen en zet ze vervolgens op een koele, donkere plaats. Na een dag krijgt de druivencompote een diepere kleur.

Misschien vind je dit ook leuk

Haver onder de loep: hoe gezond zijn havermout en co. echt?
Posted in Gezond eten

Haver onder de loep: hoe gezond zijn havermout en co. echt?

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Drie ingrediënten, 10 minuten en het ontbijt van kampioenen is klaar. Voor een beter welzijn, figuur en gezondheid
Posted in Gezond eten

Drie ingrediënten, 10 minuten en het ontbijt van kampioenen is klaar. Voor een beter welzijn, figuur en gezondheid

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Nog steeds niet erg populair. Ze bevatten veel vezels, verlagen de bloeddruk en reguleren het ijzergehalte
Posted in Gezond eten

Nog steeds niet erg populair. Ze bevatten veel vezels, verlagen de bloeddruk en reguleren het ijzergehalte

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Regenereert de lever na alcoholgebruik. Onderzoek heeft de bijzondere eigenschappen bevestigd
Posted in Gezond eten

Regenereert de lever na alcoholgebruik. Onderzoek heeft de bijzondere eigenschappen bevestigd

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Chirurg: “Als je een stuk toast invriest en vervolgens opnieuw roostert, daalt de glycemische index met de helft.”
Posted in Gezond eten

Chirurg: “Als je een stuk toast invriest en vervolgens opnieuw roostert, daalt de glycemische index met de helft.”

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Het blijft in de darmen achter en veroorzaakt ernstige winderigheid. Combineer dit nooit met eieren
Posted in Gezond eten

Het blijft in de darmen achter en veroorzaakt ernstige winderigheid. Combineer dit nooit met eieren

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Bananen blijven meerdere weken vers en worden niet bruin als ze samen met een huishoudelijk artikel worden bewaard
Next: Het heeft mals vlees en een lichte smaak. Tegenwoordig herinnert bijna niemand zich deze diersoort nog.
  • Mis het niet
  • Latest
1
Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken
Posted in Blog

Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken

2
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

3
Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola
Posted in Blog

Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola

4
Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen
Posted in Blog

Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen

5
Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.
Posted in Blog

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.

6
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

7
Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige
Posted in Blog

Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige

8
Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom
Posted in Blog

Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom

9
Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is
Posted in Blog

Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is

10
Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat
Posted in Blog

Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat

1
Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.
Posted in Blog

Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.

2
Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?
Posted in Blog

Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?

3
Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen
Posted in Blog

Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen

4
Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

5
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?
Posted in Blog

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?

6
In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

7
In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

8
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

9
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

10
Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid