Julsenap is uitgeroepen tot ’s werelds beste mosterd in een wedstrijd in de Verenigde Staten.
Een paar jaar geleden dacht Olle Dahl uit Åland dat hij alles had bereikt wat er te bereiken viel toen hij met zijn mosterd goud en zilver won in de sweet-hot-categorie van het wereldkampioenschap, maar hij had het mis.
Dit jaar won Dahls Julsenap eerst de sweet-hot-categorie tijdens de World Wide Mustard Competition in Wisconsin, Verenigde Staten. Daarna streden alle gouden medaillewinnaars nog om de titel Grand Champion.
Dahl lacht aan de telefoon dat hij ook daar gewonnen heeft. Julsenap is de grootste winnaar, de Grand Champion van de wedstrijd.
– In het eerste wedstrijdjaar 2023 dacht ik dat ik misschien gewoon geluk had gehad. Ik stuurde mijn mosterd het jaar daarop opnieuw naar de wedstrijd en won zilver. Ik begreep dat het waarschijnlijk best goed was. Dit jaar besloot ik mijn andere product in te sturen, omdat daar veel lof over was, vertelt Dahl aan Iltalehti.
Dat was de moeite waard, want nu heeft zijn mosterdbedrijf Klosterprodukter een nog prestigieuzere medaille.
Dahls mosterdhobby begon in 2020, toen hij een mosterdcursus volgde die zijn vrouw voor hem had betaald. Al snel groeide de hobby uit tot een bedrijf op het eiland Kökar, dat nu een stap zet naar een bredere activiteit.
“Met deze winst ben ik van plan nieuwe, grotere machines aan te schaffen, zodat we meer mosterd kunnen maken dan voorheen”, vertelt Dahl.
Dahl komt met zijn mosterd naar de haringmarkt in Helsinki, die zondag van start gaat.
Tot nu toe zijn zijn producten onder andere te koop in de oude markthal van Helsinki, bij Maxin kalasta in Espoo en in enkele K-winkels in de hoofdstad.
Wat voor wedstrijd?
Sinds 1995 worden in Wisconsin, Verenigde Staten, de beste mosterdsoorten ter wereld bekroond.
Voor de wedstrijd moeten 12 potten van elke wedstrijdsaus worden opgestuurd.
De inschrijfkosten bedragen 35 dollar als de zending van buiten de Verenigde Staten komt.
Alle inkomsten uit de inschrijfgelden gaan naar het non-profit National Mustard Museum.
In elke proefcategorie worden de kwaliteit, de categorie, de totale smaak en het uiterlijk van de mosterd beoordeeld.
De mosterd wordt blind geproefd, wat betekent dat de juryleden niet weten welk merk mosterd ze proeven.
De jury bestaat onder andere uit chef-koks, culinaire schrijvers en voedingsdeskundigen.
In elke categorie worden de drie beste mosterdsoorten beloond met een gouden, zilveren en bronzen medaille.
De gouden medaillewinnaars van elke proefcategorie strijden om de Grand Champion-prijs.