Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Desserts

Expert waarschuwt: dit zijn de twee slechtste soorten chocolade. Ze bevatten veel suiker. Ontdek wat je beter kunt kiezen

22 september 2025
Emma de Jong

Een expert op het gebied van gezonde voeding geeft duidelijk aan welke soorten chocolade we beter kunnen vermijden, ook al behoren ze tot de meest populaire soorten. Kijk of u ze ook eet. Zo ja, verander dan zeker uw gewoontes.

Chocolade is een van de grootste verleidingen. Kinderen zijn er dol op, maar volwassenen ook. Maar is alle chocolade even gezond? Het blijkt van niet. Sommige soorten kunnen ons lichaam meer schade toebrengen dan we denken. Bekijk welke chocolade u beter kunt vermijden en welke u gerust kunt eten.

Dit is volgens een diëtist de slechtste chocolade

Ik kan met volle overtuiging zeggen, en daar twijfel ik niet aan, dat witte chocolade de slechtste en minst gezonde chocolade is, zei dr. Bartosz Kulczyński, diëtist en wetenschapper, in een gepubliceerde opname.

Hij voegde eraan toe dat dit een beetje een naamgevingsvalstrik is, omdat witte chocolade eigenlijk niet echt chocolade is. Hoewel het volgens de wet wel chocolade is, is het goed om te weten dat volgens de Europese regelgeving witte chocolade een product is dat minimaal 20 procent cacaoboter moet bevatten. Cacaoboter moet echter niet worden verward met cacao – dit zijn twee verschillende delen die uit cacaobonen worden gewonnen.

Witte chocolade bevat weliswaar het genoemde vet, maar geen cacao. De smaak wordt gedomineerd door de zoetheid van suiker en een melkachtige toets.

Ik wil hier benadrukken dat de gezondheidsvoordelen van chocolade worden bepaald door cacao, niet door cacaoboter. Cacao bevat namelijk waardevolle polyfenolen, die een breed scala aan gunstige effecten op ons lichaam hebben. Ik wil er nogmaals op wijzen dat witte chocolade helemaal geen cacao bevat, maar alleen cacaoboter, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat het ook een probleem is dat dergelijke chocolade veel suiker bevat.

Welke chocolade moet je nog meer vermijden?

De specialist vermeldde dat melkchocolade het tweede type chocolade is dat we niet te vaak zouden moeten eten.

Qua voedingswaarde verschilt deze niet veel van witte chocolade. Het bevat weliswaar cacaomassa, die niet alleen cacaoboter maar ook cacao bevat, maar de hoeveelheid daarvan is toch gering, aldus de specialist.

Hij merkte ook op dat melkchocolade meestal ongeveer 30 procent of iets meer cacaomassa bevat. Dit betekent dat het gehalte aan cacao, het meest waardevolle ingrediënt, zeer laag is. In plaats daarvan staat suiker op de eerste plaats. Als gevolg hiervan bevat dergelijke chocolade ongeveer 50-60 gram suiker.

Welke chocolade is een goede keuze?

De expert legde ook uit dat er chocolade bestaat die we zonder schuldgevoel kunnen eten. Het gaat om pure chocolade. Uiteraard moet dit met mate gebeuren. Het cacaogehalte in dit product bedraagt doorgaans ongeveer 60 procent of meer. De specialist legde uit dat het het beste is om chocolade te kiezen met een cacaogehalte van minimaal 70 procent. Hij merkte ook op dat hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe minder suiker er in zit.

Zo bevat klassieke pure chocolade met 60% cacao ongeveer 30 gram suiker, dus twee keer minder dan witte en melkchocolade. Pure chocolade met 80% cacao bevat slechts ongeveer 15 gram suiker, concludeerde de expert.

Misschien vind je dit ook leuk

3 ingrediënten gezondere pompoen-havermoutrepen (zonder bloem, eieren, zuivel, geraffineerde suiker, boter of olie)
Posted in Desserts

3 ingrediënten gezondere pompoen-havermoutrepen (zonder bloem, eieren, zuivel, geraffineerde suiker, boter of olie)

11 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Voeg een halve theelepel toe en de slagroom wordt luchtig als een wolk en stevig als een draad. Ik heb dit trucje van een banketbakker geleerd.
Posted in Desserts

Voeg een halve theelepel toe en de slagroom wordt luchtig als een wolk en stevig als een draad. Ik heb dit trucje van een banketbakker geleerd.

11 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Appeltaart met amandelen
Posted in Desserts

Appeltaart met amandelen

11 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Kaneelbroodjes met roerdeeg – zo eenvoudig, zo sappig, zo lekker!
Posted in Desserts

Kaneelbroodjes met roerdeeg – zo eenvoudig, zo sappig, zo lekker!

11 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Als je kwarkkoekjes maakt, doe het dan zo: in de oven gebakken kwarkkoekjes met gecondenseerde melk
Posted in Desserts

Als je kwarkkoekjes maakt, doe het dan zo: in de oven gebakken kwarkkoekjes met gecondenseerde melk

10 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Dit knapperige dessert met peren zal deze herfst een groot succes zijn: hier is het recept dat alle fijnproevers zal bekoren!
Posted in Desserts

Dit knapperige dessert met peren zal deze herfst een groot succes zijn: hier is het recept dat alle fijnproevers zal bekoren!

10 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Luchtige cake zonder bloem. Heeft de consistentie van een zachte wolk
Next: Voordat ik de frietjes in de olie doe, doe ik er een theelepel bij. Ze worden knapperig, stevig en goudbruin
  • Mis het niet
  • Latest
1
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

2
Vermijd misleiding in de fruitafdeling: hoe herken je een zoete en sappige sinaasappel?
Posted in Blog

Vermijd misleiding in de fruitafdeling: hoe herken je een zoete en sappige sinaasappel?

3
Droog deze paddenstoelen onder geen beding. Ze worden giftig.
Posted in Blog

Droog deze paddenstoelen onder geen beding. Ze worden giftig.

4
66 procent van de monsters onder de maat. Nieuwe onderzoeksresultaten van een van de populairste specerijen
Posted in Blog

66 procent van de monsters onder de maat. Nieuwe onderzoeksresultaten van een van de populairste specerijen

5
Finse mosterd wint – De beste ter wereld
Posted in Blog

Finse mosterd wint – De beste ter wereld

6
We hebben de cafeïnehoeveelheden van verschillende dranken vergeleken – bekijk de waarden van je favorieten
Posted in Blog

We hebben de cafeïnehoeveelheden van verschillende dranken vergeleken – bekijk de waarden van je favorieten

7
Legnago, het restaurant-schip zinkt op de dag dat het zijn verjaardag viert: er waren 70 klanten. Boom aan likes voor de foto van het wrak
Posted in Blog

Legnago, het restaurant-schip zinkt op de dag dat het zijn verjaardag viert: er waren 70 klanten. Boom aan likes voor de foto van het wrak

8
De pastavorm die de wereld rondgaat, is uitgevonden door een voormalige verpleegster uit Emilia.
Posted in Blog

De pastavorm die de wereld rondgaat, is uitgevonden door een voormalige verpleegster uit Emilia.

9
Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige
Posted in Blog

Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige

10
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

1
3 ingrediënten gezondere pompoen-havermoutrepen (zonder bloem, eieren, zuivel, geraffineerde suiker, boter of olie)
Posted in Desserts

3 ingrediënten gezondere pompoen-havermoutrepen (zonder bloem, eieren, zuivel, geraffineerde suiker, boter of olie)

2
Wat zijn volgens de wetenschap de voordelen van 30 dagen havermout bij het ontbijt?
Posted in Gezond eten

Wat zijn volgens de wetenschap de voordelen van 30 dagen havermout bij het ontbijt?

3
Wat is het verschil tussen gewone yoghurt en Griekse yoghurt?
Posted in Gezond eten

Wat is het verschil tussen gewone yoghurt en Griekse yoghurt?

4
Dit is de giftigste vis ter wereld: hij heeft 70 parasieten en wordt in bijna elk huis gegeten.
Posted in Blog

Dit is de giftigste vis ter wereld: hij heeft 70 parasieten en wordt in bijna elk huis gegeten.

5
Als je genoeg hebt van kwarkballetjes. Zachte, luchtige cake uit de pan: eenvoudig en snel
Posted in Hoofdgerechten

Als je genoeg hebt van kwarkballetjes. Zachte, luchtige cake uit de pan: eenvoudig en snel

6
Broodjes met gehakt uit de oven: een favoriet gerecht van kinderen dat in een mum van tijd verdwijnt
Posted in Hoofdgerechten

Broodjes met gehakt uit de oven: een favoriet gerecht van kinderen dat in een mum van tijd verdwijnt

7
Mag je een bruin geworden avocado eten? Dit is het oordeel van de experts
Posted in Blog

Mag je een bruin geworden avocado eten? Dit is het oordeel van de experts

8
Ik maak dit al 30 jaar, en het is nog nooit zo lekker geweest! In plaats van karbonades en kebabs
Posted in Hoofdgerechten

Ik maak dit al 30 jaar, en het is nog nooit zo lekker geweest! In plaats van karbonades en kebabs

9
Weinig mensen weten dat ze het lichaam ontzuren en een vochtafdrijvende werking hebben. Mensen die op dieet zijn, zouden ze elke dag moeten eten.
Posted in Gezond eten

Weinig mensen weten dat ze het lichaam ontzuren en een vochtafdrijvende werking hebben. Mensen die op dieet zijn, zouden ze elke dag moeten eten.

10
Walnoten blijven de hele winter vers — een eenvoudige tip uit de keuken
Posted in Blog

Walnoten blijven de hele winter vers — een eenvoudige tip uit de keuken

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid