Zalm is een van de meest gegeten vissen ter wereld. Er wordt echter gewaarschuwd dat hij wordt blootgesteld aan een aantal chemische stoffen.
Zalm is een van de populairste vissen ter wereld, maar de vis zelf bevat meer dan 70 parasieten. Daarnaast wordt hij in viskwekerijen blootgesteld aan een aantal chemicaliën die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken voor consumenten. De reden dat zalm tientallen parasieten heeft, is dat deze soorten als jonge vis vaak dicht bij de kust leven, dichter bij zeezoogdieren, die de levenscyclus van de parasieten in stand houden.
Omstandigheden van zalm in viskwekerijen
Afgezien van de bestanddelen van de zalm zelf, zijn de omstandigheden waarin hij groeit in viskwekerijen mogelijk een van de sleutels tot zijn schadelijke effecten. Gekweekte vis wordt gevoerd met een mengsel van verwerkt voer dat vismeel en verschillende chemische toevoegingen bevat. Aan de andere kant gebruiken viskwekers vaak pesticiden en antibiotica om ziektes te voorkomen, waardoor veel van deze stoffen op het oppervlak van de vis terechtkomen en vervolgens in het lichaam van de consument.
Bovendien dragen werknemers van viskwekerijen overalls en speciale beschermende uitrusting, omdat er giftige stoffen worden gebruikt om de hygiënische omstandigheden in de bassins goed te houden. Dit betekent weer dat, hoewel deze chemicaliën bedoeld zijn om de vissen te beschermen, ze tegelijkertijd schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van mensen .
Wilde vs. gekweekte zalm
Er moet echter onderscheid worden gemaakt tussen gekweekte en wilde zalm. Terwijl wilde zalm natuurlijk gevoed is en een uitgebalanceerd voedingsprofiel heeft, bevat gekweekte zalm meer schadelijke vetten en giftige verontreinigingen. Aan de andere kant, in termen van voedingswaarde, heeft zalm die normaal thuis wordt geconsumeerd 212 calorieën per 100 gram, terwijl wilde zalm 115 calorieën heeft voor hetzelfde gewicht. Ondanks al deze eigenschappen van zalm blijven veel mensen het consumeren vanwege het hoge percentage heilzame Omega 3. In deze zin raden experts aan om andere vissoorten te gebruiken die ook veel Omega 3 bevatten, zoals sardines.
Voordelen van het eten van zalm
Zalm is een vis die, vanwege de omstandigheden waarin het wordt ontwikkeld voor de toekomstige commercialisering, enkele negatieve effecten heeft op de gezondheid. Het is echter niet alleen maar negatief, het eten van zalm heeft ook een aantal voordelen voor de gezondheid:
– Het is een uitstekende bron van eiwitten en mineralen. Het bevat jodium, magnesium, fosfor, selenium, ijzer en calcium.
– De toevoer van vitaminen helpt de schildklier en de darmen goed te functioneren .
– Het bevat een hoge hoeveelheid vitamine D, die helpt bij de vorming van de botstructuur en daardoor de botten versterkt.
– Het heeft eigenschappen die bepaalde huidproblemen helpen bestrijden en huidkanker voorkomen.
– Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die de versnelling van het verouderingsproces van de huid tegengaan.