Herfst is soepseizoen! Of beter gezegd: in de herfst is het eindelijk weer tijd voor warme soepen. Terwijl in de zomer gazpacho in diepe borden en soepkommen belandt, kunnen we ons langzaam weer verheugen op heerlijk krachtige en vooral verwarmende varianten. En deze zoete aardappel-bonensoep mag je dit jaar zeker niet missen.
Eenvoudig recept voor zoete aardappel-bonensoep
Het mooie van veel soepen is naar mijn mening dat ze in de meeste gevallen helemaal niet ingewikkeld zijn om te maken en toch een groot effect hebben. Een paar verse ingrediënten, de juiste kruiden en een beetje geduld tijdens het koken. Meer is vaak niet nodig.
Dat geldt ook voor deze heerlijke zoete aardappel-bonensoep. Hij scoort met prachtige herfstkleuren, een aangename pittigheid en een smaak die je meteen een behaaglijk warm gevoel geeft. Vandaag gebruiken we zwarte bonen, want die komen bij mij veel te weinig op mijn bord.
Net als vrijwel alle andere bonen zijn ze ook in dit recept een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Daar komt nog de krachtige bouillon bij, die een ideaal culinair contrast vormt met de zoete aardappel. Zo vullen alle ingrediënten elkaar aan tot een kleurrijk, mooi en heerlijk gerecht.
Nog een voordeel voor iedereen die een beetje wil beginnen met meal prep: je kunt de soep gemakkelijk in voorraad koken. Als je de restjes in een geschikte bak doet, kun je ze gemakkelijk twee dagen in de koelkast bewaren. Na een nachtje trekken smaakt hij zelfs nog aromatischer.
Zoete aardappel-bonensoep
Ingrediënten
- 800 g zoete aardappelen
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- wat neutrale plantaardige olie
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel komijn
- 1 snufje chilivlokken, bijvoorbeeld online hier 🛒 verkrijgbaar
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 blikken tomatenstukjes à 400 g
- 2 blikken zwarte bonen à 400 g
- 700 ml groentebouillon
- 2 handenvol verse spinazie
- Zout en peper
Bereiding
- Schil de zoete aardappelen, de ui en de knoflook. Snijd de zoete aardappelen en ui in blokjes, hak de knoflook fijn.
- Verhit wat olie in een grote pan. Fruit de knoflook en ui met kurkuma, komijn, chilivlokken, cayennepeper en paprikapoeder gedurende 2-3 minuten, tot het lekker ruikt.
- Doe de zoete aardappelen, tomatenpuree, stukjes tomaat, bonen en groentebouillon in de pan. Breng alles op smaak met een flinke snuf zout en peper en breng het eenmaal aan de kook.
- Laat alles op middelhoog vuur 20-25 minuten sudderen tot de zoete aardappelen gaar zijn.
- Was ondertussen de spinazie en centrifugeer deze droog.
- Pureer de soep naar wens. Voeg nu de spinazie toe, laat deze even slinken en proef de soep nog een laatste keer.