Deze ovenschotel met gnocchi, spitskool en gehakt is een heerlijk idee voor het avondeten, ongeacht welke dag van de week het is. Probeer het eens!
Wanneer Italiaanse gezelligheid en Duitse huisgemaakte gerechten samenkomen, is het resultaat: gnocchi-spitskoolschotel met gehakt. Deze heerlijke schotel combineert eenvoudige ingrediënten tot een gerecht dat vult en toch fris blijft. Met malse spitskool, goudbruin gegratineerde kaas en sappige gehaktsaus is deze ovenschotel een van die gerechten die je gegarandeerd vaker wilt maken.
Stressvrij koken: gnocchi-spitskool-ovenschotel
Puntkool is een van de zachtste koolsoorten. Als hij wordt gekookt, krijgt hij een bijna boterachtige, zachte textuur. Daarom is hij perfect geschikt voor ovenschotels. Hij hoeft ook niet lang te koken, smaakt mild, licht zoetig en is beter verteerbaar dan andere koolsoorten. Samen met gnocchi en gehakt wordt het al snel een ware traktatie voor de smaakpapillen.
De bereiding is snel klaar. Begin met het snijden van de kool in fijne reepjes en bak deze kort met wat ui en knoflook – net zo lang dat hij zacht wordt, maar nog steeds beet heeft. Dat bespaart baktijd en zorgt ervoor dat de ovenschotel later niet waterig wordt.
Bak tegelijkertijd het gehakt op hoog vuur. Of je nu rundergehakt, gemengd gehakt of plantaardig gehakt gebruikt, is aan jou. Het belangrijkste is dat de kruiden goed zijn. Zout en peper, paprikapoeder en een beetje komijn passen uitstekend bij de smaak en maken de kool bovendien nog beter verteerbaar. Blus af met een mengsel van room en tomatenpuree.
Je hoeft de gnocchi overigens niet voor te koken – ze garen in de oven. Roer ze gewoon door het gehakt-spitskoolmengsel. Strooi er nog wat geraspte kaas overheen – Gouda, Emmentaler of bergkaas smaken hier heerlijk bij. Zet het geheel ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden, tot alles borrelt en de kaas goudbruin is. Klaar is je heerlijke, snelle ovenschotel, die zeker vaker op je menu zal staan.
Recept van de dag – onze nieuwsbrief
Spitskool uit de oven is altijd lekker. Maak ook eens een puntkool-aardappelgratin met ricotta, een puntkool-noedelschotel met gehakt of een puntkool-lasagne.
Voor het herfstige eten is gezorgd, nu ontbreekt alleen nog de decoratie. Neem eens een kijkje bij Geniale Tricks, daar vind je allerlei leuke ideeën voor herfstige knutselwerkjes, bijvoorbeeld deze schattige uiltjes van kastanjes.
Gnocchi-spitskoolschotel
- Nele
- 5 (1 beoordeling)
- Recept afdrukken Recept pinnen
- Bereidingstijd 20 minuten min.
- Bereidingstijd 25 minuten min.
- Totale tijd 45 minuten min.
- Porties 4
Ingrediënten
- 1 spitskool ca. 500 g
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el olie
- 400 g gehakt
- Zout en peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel komijn
- 150 ml room
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 500 g gnocchi
- 150 g geraspte kaas, bijv. Gouda, Emmentaler of bergkaas
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C boven-/onderwarmte.
- Snijd de spitskool in fijne reepjes. Schil de ui en knoflook en hak beide fijn.
- Verhit de olie in een grote pan en bak het gehakt krachtig tot het kruimelig is. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en komijn. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze kort mee.
- Voeg de spitskool toe en bak deze mee tot hij iets slinkt, maar nog steeds beetgaar is. Roer de tomatenpuree en room erdoor en laat de saus even koken.
- Doe de gnocchi direct in de pan en meng ze door het gehakt-koolmengsel. Doe alles in een ovenschaal.
- Bestrooi de ovenschotel met de kaas. Bak de ovenschotel 25 minuten, tot de kaas goudbruin is en de saus borrelt.