Na hun zestigste kunnen mensen een zekere achteruitgang van hun mentale vermogens waarnemen, ze zijn gewoonweg niet meer zo snel als vroeger, het is moeilijker om bepaalde namen en data te onthouden. Wij geven u advies over voedingsmiddelen waarmee u deze achteruitgang aanzienlijk kunt vertragen.
Helaas bestaat er geen wonderbaarlijk voedingsmiddel of pil die de veroudering van de hersenen kan stoppen. U kunt echter wel voor uw hersenen zorgen en ze aanzienlijk ondersteunen om zo lang mogelijk gezond en in de best mogelijke conditie te blijven. Rationeel eten verbetert dus niet alleen uw lichamelijke gezondheid, maar ook uw geestelijke gezondheid.
Gezonde eiwitten zijn de sleutel
Welke voedingsmiddelen moet u de voorkeur geven voor een gezonder brein? Belangrijk zijn gezonde eiwitten, olijfolie, vis, noten en het beperken van natrium en onverzadigde vetten. De eerste voedingsmiddelen waarop u zich moet richten, zijn vette vis, zoals bijvoorbeeld de bij ons zo populaire makreel. Als u deze twee keer per week eet, ondersteunt u niet alleen de gezondheid van uw hersenen aanzienlijk.
Verder zijn er nog zalm en sardines. Vette vis bevat omega-3-vetzuren. De hersenen gebruiken omega-3-vetzuren voor de opbouw van hersen- en zenuwcellen. Deze vetten zijn belangrijk voor het leren en het geheugen. Vis is een uitstekende bron hiervan. Makreel bevat bijvoorbeeld 4580 mg omega-3-vetzuren per 100 gram. U kunt het gerookt of gegrild eten.
Bosbessen – wonderbaarlijke bessen
Een ander superfood voor onze hersenen zijn bosbessen. In het seizoen zijn bosbessen verkrijgbaar bij kraampjes, maar je kunt ze het hele jaar door ingevroren kopen en elke dag een handjevol eten. Bosbessen bevatten anthocyanen: plantaardige verbindingen met ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Naarmate de antioxidanten uit bosbessen zich in de hersenen ophopen, verbeteren ze de communicatie tussen de hersencellen.
Antioxidant uit India
Kurkuma is een specerij met een prachtige gele kleur. Indiase saffraan (zoals het soms wordt genoemd) kunt u toevoegen aan rijst, soepen en sauzen. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Het heeft wonderbaarlijke eigenschappen: het kan de bloed-hersenbarrière passeren en zo in de hersenen terechtkomen.
Het is ook een krachtige antioxidant. Het is goed voor het geheugen van mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer, verlicht depressies omdat het het serotonine- en dopaminegehalte verhoogt, en helpt bij de groei van nieuwe hersencellen. Wees niet zuinig met kurkuma, want gewone specerijen bestaan slechts voor 3-6% uit curcumine.
Broccoli bevat K
Broccoli is het hele jaar door verkrijgbaar. Je kunt er heel veel recepten mee maken. Broccoli is goed voor je hersenen omdat het veel vitamine K bevat.
En dit zal je verrassen! Eén kopje van deze gekrulde groente bevat meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine K is in vet oplosbaar. Het lichaam heeft het nodig voor de aanmaak van sfingolipiden, die zijn ontdekt in extracten van de hersenen. Verder vindt u in broccoli sulforafaan. De ontstekingsremmende werking ervan beschermt de hersenen tegen schade.
Zaden tegen dementie
Pompoenpitten zijn erg goedkoop, u kunt ze de hele dag door eten of toevoegen aan een salade of soep. Ze zijn een bron van zink, waarvan een tekort in verband wordt gebracht met depressies en de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Ze bevatten ook koper, dat helpt bij het reguleren van zenuwsignalen, ijzer, waarvan een tekort in verband wordt gebracht met “hersennevel” en een verslechtering van de hersenfuncties, en magnesium, dat belangrijk is voor het leren en het geheugen.
Gezonde snack
Pure chocoladebevat stoffen zoals flavonoïden, die de hersenactiviteit stimuleren, het geheugen helpen verbeteren en de achteruitgang van cognitieve functies vertragen. Bovendien verbetert het de stemming en de toestand van het darmmicrobioom.