We houden van aardappelen in alle vormen: gebakken, gekookt, gefrituurd. We kunnen ze zonder meer als ons nationale gerecht beschouwen. Een standaard Poolse lunch bestaat immers uit een karbonade (gehakt of varkenslap), gekookte aardappelpuree en salade. We moeten echter voorzichtig zijn met gekookte aardappelen, zeker als we ze overgieten met gesmolten boter. Deze combinatie kan leiden tot een stijging van parameters die een negatieve invloed hebben op de gezondheid.
Zijn gekookte aardappelen een gezond idee voor de lunch?
Koken is een van de eenvoudigste en tegelijkertijd gezondste manieren om aardappelen te bereiden. Het belangrijkste voordeel is dat er geen vet hoeft te worden toegevoegd. Water en geschilde aardappelen zijn voldoende, waardoor het aantal calorieën niet drastisch stijgt. We hoeven zelfs geen zout toe te voegen als we dat niet willen. Het is de moeite waard om het te vervangen door andere favoriete kruiden.
Betekent dit dat het koken van aardappelen geen nadelen heeft? Helaas is dat niet helemaal het geval. Aardappelen bevatten twee zeer belangrijke voedingsstoffen, namelijk vitamine C en kalium, die oplossen in water. Koken zal dus het gehalte ervan verlagen. Als we dit willen voorkomen, moeten we aardappelen in de schil koken, zodat ze niet uitwassen. Let er wel op dat u de aardappelen niet te gaar kookt.
Aardappelen met boter – hoe gezond is deze combinatie?
Zoals reeds vermeld, kunnen gekookte aardappelen een gezonde keuze zijn, maar alleen als we er geen vet aan toevoegen. Dat doen we echter zelden – we geven er de voorkeur aan om ze te overgieten met in een pan gesmolten reuzel of boter. Deze combinatie kan de werking van ons lichaam verstoren, met name die van de alvleesklier. Aardappelen bevatten namelijk zetmeel (een complex koolhydraat / polysaccharide), dat snel wordt omgezet in glucose, zeker in combinatie met een extra dosis vet. Hierdoor stijgt het glucosegehalte in het bloed. De alvleesklier moet dit opvangen en begint meer insuline te produceren.
Bovendien belast vet de maag – het wordt langzamer afgebroken. Het is dan ook geen wonder dat we ons na een maaltijd met aardappelen en boter (of een ander soort vet) zwaar, moe, slaperig en lusteloos voelen.
De gezondste manieren om aardappelen te bereiden
Als we willen voorkomen dat onze buik voor onze ogen groeit, is het de moeite waard om na te denken over de vorm waarin aardappelen het vaakst op ons menu voorkomen.
Een van de gezondste bereidingswijzen is het stomen van aardappelen. Dit is niet zo populair als koken in water, maar het is de moeite waard om te proberen, omdat deze optie voorkomt dat mineralen en vitamines, die in water zouden oplossen, wegspoelen. Stomen duurt iets langer dan het koken van aardappelen in water (ongeveer 30-35 minuten), wat het waard is om te onthouden.
Ook bakken helpt om de waardevolle voedingsstoffen in aardappelen te behouden. Door het ontbreken van olie stijgt het caloriegehalte van het gerecht niet sterk. Laten we echter niet vergeten wat we aan gebakken aardappelen toevoegen. Als we ze samen met vet vlees bakken, zijn ze niet per se gezond en zeker niet zo caloriearm.