In deze taart speelt rode biet de hoofdrol. Deze wordt vergezeld door Aura-kaas en een bodem van rogge.
– Rode biet is een geweldige grondstof. Het heeft een unieke en krachtige smaak. Het past in veel gerechten, zegt chef-kok Risto Mikkola.
Hij merkt op dat ingelegde rode bieten een traditionele delicatesse zijn en een manier om deze donkere knolgewassen te bewaren, dat rode bietenschotels geschikt zijn voor de herfst en dat warme borssoep volgens Mikkola een absoluut heerlijk gerecht is.
Ook kaas past goed bij rode biet, met name geitenkaas. Rode biet kan ook worden gebruikt als ingrediënt in hummus of in stoof- en ovengerechten – om nog maar te zwijgen van kant-en-klare rodebietensalade of kerstrosolje.
Mikkola schilt en snijdt de rauwe rode bieten, legt ze op een bakplaat en kruidt ze met zout, tijm en olijfolie.
Er is echter één ding dat je moet onthouden als je bietjes klaarmaakt. Je mag ze niet rauw eten, omdat sommige mensen last krijgen van hun maag als ze ongekookte bietjes eten.
Rode biet neemt nitraten uit de bodem op, dus het wordt ook niet aanbevolen voor kinderen jonger dan één jaar. Nitraat kan in het lichaam worden omgezet in nitriet, wat het vermogen van hemoglobine om zuurstof naar de cellen te transporteren vermindert. Het nitraatgehalte daalt wanneer rode biet wordt gekookt en geschild.
Deze keer maakt Mikkola een taart van rode biet, met blauwschimmelkaas en met name Aura-kaas als smaakcombinatie. Mikkola prijst Aura als een voortreffelijk binnenlands product.
“Het is gemaakt voor de Finse smaak”, herinnert Mikkola zich, en hij merkt in één adem op dat degenen die niet van Aura houden, er een hekel aan hebben.
Rogge-bietentaart
Bodem:
- 1 pakje diepvriesdeeg
Vulling:
- 5 (300 g) rode bieten
- 1 dl verse basilicum, in reepjes
- 150 g Aura-kaas, verkruimeld
- 2 dl slagroom
- 2 eieren
1. Rasp de rode bieten en meng er de fijngehakte basilicum, verkruimelde blauwe kaas, slagroom en eieren doorheen.
2. Rol het ontdooide deeg uit tot een ronde lap. Leg het deeg in een taartvorm zodat het de bodem en randen bedekt. Bak het deeg 10 minuten voor.
3. Giet de vulling op de bodem in de vorm. Bak de taart ongeveer 40 minuten op 175 graden of totdat de vulling ook in het midden gestold is.
Feit:
Rode biet bevat veel verschillende mineralen, zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer.
Rode biet bevat ook veel vitamines: bètacaroteen, vitamine C en E en vitamines uit de B-groep, waarvan vooral foliumzuur in grote hoeveelheden aanwezig is.
De inname van foliumzuur is in het Finse dieet vaak laag. De sterke kleur van rode biet duidt op de aanwezigheid van bioactieve stoffen.
De bloedrode kleurstof heet betacyanine.