We zijn zo dol op diepvriesgroenten dat er meer dan 75 soorten in de supermarkt te vinden zijn. En er komen steeds nieuwe bij.
Maar hoe gezond zijn diepvriesgroenten eigenlijk?
Verliezen ze hun vitamines tijdens het invriezen – en kunnen ze qua smaak überhaupt concurreren met verse groenten?
We hebben deze vragen voorgelegd aan Line Knutsson. Zij is civiel ingenieur in voedingsmiddelentechnologie en werkt bij de Consumentenraad Tænk, waar ze onlangs een reeks tests heeft uitgevoerd op diepvriesgroenten.
Smaak – niet helemaal hetzelfde
Als het om smaak gaat, hebben diepvriesgroenten een beetje een slechte reputatie…
En daar is een reden voor, vertelt Line Knutsson.
– We hebben een aantal groentemengsels met bloemkool en broccoli getest. In vergelijking met verse groenten smaken ze allemaal niet zo lekker, zegt ze.
– De groenten namen gemakkelijk de smaak van elkaar over en verschillende groentemengsels waren ook “waterig van smaak”.
Dat betekent echter niet dat je bevroren groenten moet vermijden. De bereiding maakt namelijk een groot verschil, legt Line Knutsson uit:
– Op de zakken die we hebben getest, verschilde de bereidingstijd die op de verpakking stond aangegeven sterk, en dat had een aanzienlijke invloed op de smaak en de consistentie. Sommige producten werden erg waterig omdat de aanbevolen kooktijd te lang was. Als consument kun je dus zelf de bereidingstijd aanpassen om een beter resultaat te krijgen.
Conclusie: Verse groenten smaken beter dan diepvriesgroenten, maar je kunt de smaak van je diepvriesgroenten optimaliseren als je even nadenkt over de bereiding. Stoom de groenten in een beetje water voor het beste resultaat, adviseert Line Knutsson. Als je daarentegen een gestoofd gerecht maakt, is er niet veel verschil en is het een snelle en gemakkelijke oplossing om een zak diepvriesgroenten toe te voegen.
Vitaminen – iets minder, maar nog steeds gezond
Als je verse fruit vergelijkt met diepvriesfruit, is het vitaminegehalte bijna hetzelfde.
Hetzelfde geldt echter niet voor groenten.
“Als je naar vitamines kijkt, zitten er minder vitamines in diepvriesgroenten dan in verse groenten”, zegt Line Knutsson, verwijzend naar een reeks uitgebreide studies van DTU.
En het verschil is logisch:
“Voordat groenten worden ingevroren, worden ze geblancheerd. Dat betekent dat ze eerst in kokend water worden gedompeld en daarna in ijskoud water. Tijdens dat proces verliezen de groenten een deel van hun vitamines.
Er zijn echter veel factoren die van invloed zijn op het vitaminegehalte, zoals de soort, het seizoen, de teelt, de opslag en de tijd die verstrijkt tussen het plukken en het moment waarop de consument de groenten bereidt. Verse groenten verliezen een deel van hun vitamines tussen het moment dat ze worden geoogst en het moment dat ze worden gegeten, terwijl diepvriesgroenten hun vitaminegehalte na het invriezen min of meer behouden totdat ze worden bereid.
Als je van diepvriesgroenten houdt, moet je ze daarom niet links laten liggen, vindt Line Knutsson:
– Diepvriesgroenten zijn nog steeds gezond en bevatten bijvoorbeeld veel vezels die niet worden vernietigd door verhitting.
– Tegelijkertijd wil ik ook zeggen dat als je toch je verse groenten bereidt, het vitaminegehalte daarin ook daalt.
Conclusie: Er zitten minder vitamines in diepvriesgroenten dan in verse groenten, maar diepvriesgroenten zijn nog steeds gezond.
Pesticideresten en zware metalen – onder de grenswaarden
De meeste mensen willen waarschijnlijk pesticidenresiduen en zware metalen in hun avondeten vermijden.
Dat is echter niets om bang voor te zijn als je van diepvriesgroenten houdt.
– In alle mengsels die we bij Tænk hebben geanalyseerd, ligt de hoeveelheid pesticiden en zware metalen onder de grenswaarde, zegt Line Knutsson.
Als je pesticidenresten wilt vermijden, moet je voor biologisch kiezen, voegt ze eraan toe.
Conclusie: Als je je zorgen maakt over pesticidenresten en zware metalen, hoef je diepvriesgroenten niet te vermijden, maar biologisch is een alternatief als je je inname van pesticiden wilt minimaliseren.
Wat zullen we eten?
- Vanaf september nodigt DR met het thema ‘Wat zullen we eten?’ uit tot een gesprek over eetcultuur en stelt de vragen: Wat betekent onze eetcultuur voor onze gezondheid, zintuigen en eetplezier? En wat gebeurt er als we zelf koken en samen aan tafel eten?
En nu het definitieve oordeel…
Als je verse groenten vergelijkt met diepvriesgroenten, winnen de verse groenten op het gebied van smaak en vitaminegehalte.
Maar Dat betekent niet dat er iets mis is met diepvriesgroenten, benadrukt Line Knutsson.
Voor veel consumenten zijn diepvriesgroenten praktisch: ze zijn vaak al gesneden en dus gemakkelijk te gebruiken in de keuken.
Je kunt ze lang bewaren zonder dat ze bederven, en dat maakt het makkelijker om voedselverspilling tegen te gaan.
Hoewel de smaak en het vitaminegehalte niet helemaal optimaal zijn, is het dus helemaal geen probleem om een mix van wortelgroenten in de oven te schuiven of spinazie uit de vriezer te gebruiken in een vegetarische lasagne.
– Als je moet kiezen tussen diepvriesgroenten en helemaal geen groenten, dan zou ik altijd zeggen dat je gewoon voor diepvriesgroenten moet kiezen. Je kunt ze in ieder geval met een gerust geweten eten, zegt Line Knutsson.