Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Hoofdgerechten

Dani García, Michelin-chef: “In de bouillon waarin we de linzen koken, voegen we chorizo en wortel toe en daarmee maken we een puree.”

23 september 2025
Emma de Jong

Wat is er traditioneler dan een goede linzenstoofpot? Deze peulvrucht, meestal vergezeld van groenten en een beetje chorizo, is een basisgerecht op het weekmenu van miljoenen Spanjaarden, een recept dat succesvol is omdat het eenvoudig, gezond en erg lekker is. Bijna iedereen kent de meest klassieke versie van dit gerecht, maar vandaag geven we er een speciaal tintje aan dankzij de tips van een van de grootheden van de hedendaagse Spaanse keuken, Dani García.

De chef-kok uit Marbella, met meerdere Michelinsterren op zijn naam en eigenaar van restaurants als Smoked Room en Leña, heeft in de loop der jaren honderden verschillende recepten met zijn volgers gedeeld. Nu doet hij dat via zijn sociale media, met videorecepten op zijn kanaal Como Dani, maar vroeger deed hij dat in zijn eigen televisieprogramma Hacer de Comer, uitgezonden op TVE.

In een van de afleveringen deelde Dani García zijn tips voor het bereiden van linzen met chorizo op een andere manier, met een originele smaak en textuur en heel eenvoudig thuis te maken. Zijn recept heeft verschillende bijzonderheden. De eerste heeft te maken met de sofrito: terwijl in veel huizen de sofrito wordt gekookt in dezelfde pan waarin later de linzen worden gekookt, bereidt de chef uit Málaga deze apart, om alles aan het einde samen te voegen.

Dani García kreeg zijn eerste Michelinster op 25-jarige leeftijd in het familierestaurant waar hij werkte in Ronda. Met de opening van zijn eerste restaurant, Calima, kreeg hij zijn tweede ster. De derde kwam in 2018.

Bovendien heeft de chef-kok een heel bijzondere manier om de chorizo te presenteren: verwerkt tot een puree met een beetje wortel. “Ik vind het lekker als linzen een romig accent hebben. In de bouillon waarin we de linzen gaan koken, voegen we de chorizo en de wortel toe en daarna maken we daar een puree van”, legt hij tijdens het koken uit.

Recept voor linzen op Riojana-wijze van Dani García

Het recept van de chef-kok uit Marbella combineert de eenvoud van traditionele linzen met het speciale tintje van deze puree van chorizo en wortel, die een andere smaak en textuur geeft. De bereiding bestaat uit het koken van de linzen met chorizo en groenten, het apart maken van een aromatisch sofrito en het toevoegen van een romige puree van chorizo en wortelen op het moment van serveren.

Bereidingstijd

  • Bereiding van de ingrediënten: 20 minuten
  • Koken van de linzen: 30 minuten
  • Bereiding van de sofrito en de puree: 15 minuten
  • Totaal ongeveer: 1 uur en 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zoete paprikapoeder
  • 15 g ñora-pulp
  • 300 g linzen
  • 250 g chorizo
  • 1 liter vleesbouillon
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 3 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • Olijfolie (nodige hoeveelheid)
  • Zout (naar smaak)
  • 2 babywortelen

Hoe maak je linzen op Riojana-wijze, stap voor stap

  1. Doe de vleesbouillon in een grote pan samen met de linzen, het laurierblad, de chorizo en de in stukjes gesneden wortelen. Breng aan de kook en laat 30 minuten koken.
  2. Maak ondertussen de sofrito: hak de prei, de ui en de teentjes knoflook fijn. Snijd de rode paprika in reepjes en rasp de tomaat.
  3. Doe een scheutje olijfolie in een aparte pan en fruit de knoflook tot deze goudbruin is. Voeg de ui toe en fruit deze 2 minuten. Voeg de prei toe, fruit nog 2 minuten en voeg dan de rode paprika toe, samen met nog wat extra olie.
  4. Voeg het zoete paprikapoeder, de pulpa de ñora en de geraspte tomaat toe. Laat alles 5 minuten samen inkoken en zorg ervoor dat het paprikapoeder niet verbrandt.
  5. Als de linzen 30 minuten gekookt hebben, verwijder dan het laurierblad. Pel de gekookte chorizo en bewaar een deel samen met een gekookte wortel.
  6. Mix de chorizo en de wortel tot een gladde puree.
  7. Meng de sofrito met de gekookte linzen om alle smaken te integreren. Laat het geheel enkele minuten op laag vuur smelten.
  8. Serveer de linzen aan de ene kant, de chorizo-wortelpuree aan de andere kant en garneer met babyworteltjes voor een knapperig contrast.

Hoeveel porties levert dit recept op?

Het levert ongeveer vier royale porties op.

Wat is de voedingswaarde van elke portie van dit recept?

  • Energie: ongeveer 480 kcal.
  • Eiwitten: 23 g
  • Koolhydraten: 36 g
  • Vetten: 23 g
  • Vezels: 10 g
  • Natrium: 1,2 g
  • Suikers: 5 g

Let wel: dit zijn schattingen en de precieze voedingswaarden zijn afhankelijk van de specifieke ingrediënten die bij de bereiding worden gebruikt en de hoeveelheden per portie.

Hoe lang kan dit gerecht worden bewaard?

Het kan in een luchtdichte verpakking maximaal drie dagen in de koelkast worden bewaard. Voor langere bewaring kan het maximaal drie maanden worden ingevroren.

Misschien vind je dit ook leuk

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis
Posted in Hoofdgerechten

Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Ik giet een half glas bij het gehaktmengsel. Ze zijn mollig, zacht, maar hebben een knapperig korstje
Posted in Hoofdgerechten

Ik giet een half glas bij het gehaktmengsel. Ze zijn mollig, zacht, maar hebben een knapperig korstje

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Mijn schoonmoeder voegt 1 eetlepel toe aan aardappelkoekjes. Hierdoor worden ze knapperig en minder vet.
Posted in Hoofdgerechten

Mijn schoonmoeder voegt 1 eetlepel toe aan aardappelkoekjes. Hierdoor worden ze knapperig en minder vet.

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Courgette en tonijntaart: het bloemvrije, makkelijke, eiwitrijke recept voor een gezond etentje.
Posted in Hoofdgerechten

Courgette en tonijntaart: het bloemvrije, makkelijke, eiwitrijke recept voor een gezond etentje.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Je hebt de aardappelpuree voor niets in gewoon water gekookt: deze versie is veel lekkerder.
Posted in Hoofdgerechten

Je hebt de aardappelpuree voor niets in gewoon water gekookt: deze versie is veel lekkerder.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: In de naoorlogse periode was het de koffie van de armen: vandaag wordt het door experts aanbevolen als gezond alternatief
Next: Dit is het beste huismiddeltje tegen infecties. Maak het vandaag nog, als je in de herfst niet ziek wilt worden.
  • Mis het niet
  • Latest
1
Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken
Posted in Blog

Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken

2
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

3
Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola
Posted in Blog

Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola

4
Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen
Posted in Blog

Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen

5
Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.
Posted in Blog

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.

6
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

7
Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige
Posted in Blog

Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige

8
Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom
Posted in Blog

Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom

9
Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is
Posted in Blog

Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is

10
Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat
Posted in Blog

Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat

1
Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.
Posted in Blog

Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.

2
Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?
Posted in Blog

Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?

3
Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen
Posted in Blog

Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen

4
Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

5
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?
Posted in Blog

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?

6
In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

7
In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

8
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

9
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

10
Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid