Eieren zijn wereldwijd een zeer populair voedingsmiddel: ze zijn een uitzonderlijke bron van hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, vitamines en essentiële mineralen, zoals choline, en bovendien een goedkope en veelzijdige optie in het dieet.
De consumptie ervan moet echter met mate gebeuren. Dat zegt cardioloog en contentmaker José Abellán, die deze maand te gast was in de podcast The Wild Project, gepresenteerd door Jordi Wild.
Tijdens zijn bezoek onthulde Abellán de eigenschappen van eieren en maakte hij duidelijk dat ze een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen zijn. “Het eiwit is rijk aan eiwitten en de dooier bevat andere voedingsstoffen, maar is ook rijk aan cholesterol”, aldus de cardioloog.
De professional voegt hieraan toe: “Vanuit cardiovasculair oogpunt kunnen we stellen dat hoe minder cholesterol we via onze voeding binnenkrijgen, hoe beter dat op de lange termijn voor ons lichaam is”, waarmee hij duidelijk maakt dat alle cholesterol die we binnenkrijgen het cholesterolgehalte in ons lichaam verhoogt.
Abellán benadrukt echter dat we ons niet blind moeten staren op de consumptie van eieren: “Als cardioloog moet ik zeggen dat elke inname van cholesterol via de voeding het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Altijd? Ja. Is dit belangrijk? Niet altijd, want het risico is erg klein”, verzekert hij.
Ten slotte onthult de cardioloog het aantal eieren dat we dagelijks kunnen eten zonder een verhoogd risico: “Met een risico van 0 zijn dat er 0, ik eet er 3 of 4 per week”, zegt Abellán, die nog een laatste overweging deelt: “Een ei bevat 200 mg cholesterol, elke 100 mg cholesterol verhoogt het cholesterolgehalte in je lichaam met 5 mg, dat wil zeggen dat als je 3 eieren per dag eet, je cholesterolgehalte dagelijks met 30 mg stijgt, wat aanzienlijk is”.