Meer dan 66% van de geteste monsters is in strijd met de internationale kwaliteitsnormen of de EU-wetgeving inzake voedselveiligheid, vertoont tekenen van fraude of overschrijdt de aanbevolen grenswaarden voor cumarine.
Na analyse van meer dan honderd monsters kaneel die in een tiental landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Servië en Sri Lanka op de markt zijn gebracht, heeft het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, dat met dit onderzoek wil bijdragen aan de bestrijding van fraude in de sector kruiden en specerijen, vastgesteld dat meer dan 66% van de geanalyseerde monsters de internationale kwaliteitsnormen of de EU-wetgeving inzake voedselveiligheid schendt, tekenen van fraude vertoont of de wettelijke grenswaarden voor cumarine overschrijdt, een natuurlijke stof die echter potentieel giftig is voor de lever.
Tot de onregelmatigheden die in dit onderzoek werden ontdekt, behoorden hoge gehaltes aan lood, die in 9,6% van de monsters werden aangetroffen – de EU-wetgeving inzake voedselveiligheid stelt een maximumlimiet van 2 mg/kg lood – en cumarine, die in 29,8% van de monsters boven het aanbevolen niveau lag – in dit geval is de wettelijke limiet 5 mg/kg voor desserts en 50 mg/kg voor bakkerijproducten, hoewel er geen specifieke bepaling is voor cumarine die van nature aanwezig is in kaneel.
Daarnaast ontdekte het GCO andere soorten fraude, zoals de vervanging van bast door andere delen van kaneel, zoals wortels, bladeren en bloemen, en tot 9% van de kaneelmerken die als Ceylon-kaneel op de markt werden gebracht, waren geheel of gedeeltelijk vervangen door Cassia-kaneel.
Cassiakaneel substitutie
Het GCO voerde een uitgebreid onderzoek uit waarbij verschillende analysemethoden werden toegepast om verschillende soorten fraude in de sector op te sporen. Tot 9% van de monsters die geëtiketteerd waren als Ceylon kaneel waren geheel of gedeeltelijk vervangen door Cassia kaneel, “een goedkoper en kwalitatief minder goed alternatief, met een sterkere smaak en van nature coumarine bevattend”, legt het GCO uit.
“Dit is een bekend probleem en laat zien dat er sinds 2022 weinig is veranderd in de situatie met betrekking tot specerijen. Al in 2022 voerde de Europese Commissie een soortgelijk onderzoek uit voor andere soorten specerijen, zoals peper, komijn of kurkuma, saffraan of paprika, waaruit bleek dat er een aanzienlijke mate van fraude is met dit soort producten”, legt Enrique García, woordvoerder van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU), uit.