Rozemarijn is een aromatisch kruid dat veel wordt gebruikt in de mediterrane keuken, maar recentelijk is ook gebleken dat het aanzienlijke gunstige effecten heeft op de gezondheid, met name op het welzijn van de hersenen, ontstekingen en de werking van het immuunsysteem.
Onderzoek wijst erop dat rozemarijn zelfs kan helpen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.
Kingston University-docent Dipa Kamdar schrijft in The Independent dat rozemarijn de bloedsomloop stimuleert, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter door het lichaam worden getransporteerd. Rozemarijn heeft ook kalmerende eigenschappen. Sommige onderzoeken wijzen erop dat de geur ervan angst kan verminderen en de slaap kan verbeteren. Minder stress kan op zijn beurt leiden tot een beter concentratievermogen en een beter geheugen.
Bovendien bevat rozemarijn verbindingen die een wisselwerking hebben met neurotransmitters in de hersenen. Daarnaast kan het kruid hersencellen beschermen tegen schade die vaak gepaard gaat met de ziekte van Alzheimer.
De voordelen van rozemarijn kunnen echter ook ver buiten de hersenen reiken. Het wordt van oudsher gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, zwellingen te verminderen en ontstekingen te verminderen.
Voor de meeste mensen is het veilig om rozemarijn te gebruiken in voedsel, thee en bijvoorbeeld aromatherapie. Het is echter belangrijk om op te merken dat concentraten of extracten van rozemarijn risico’s kunnen inhouden.
Het innemen van grote hoeveelheden kan braken veroorzaken of, in zeldzame gevallen, stuiptrekkingen, vooral bij mensen met epilepsie. Bovendien bestaat het risico dat het gebruik van rozemarijn weeën stimuleert, dus zwangere vrouwen moeten grote hoeveelheden vermijden.