Kwarkballetjes kunnen worden vervangen door één grote kwarkcake. Dit zachte wonder is eenvoudig en snel te bereiden. Voor de smaak kun je citroenschil of traditionele vanillesuiker toevoegen.
Ingrediënten:
- 300 g kwark
- 2 eieren
- Citroenschil of vanillesuiker suiker
- Snufje zout
- 100-150 g suiker
- 150 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Rozijnen naar smaak
- 2 eetlepels plantaardige olie
- Boter om de pan in te smeren
Bereiding:
- Bereid de kwarkmassa:
- Klop de kwark met een elektrische mixer of blender tot een gladde massa.
- Voeg de eieren, zout, suiker, vanillesuiker of sinaasappelschil naar smaak toe.
- Bereid het deeg:
- Zeef de bloem en meng deze met het bakpoeder, voeg dit vervolgens toe aan de kwarkmassa.
- Roer het geheel door en voeg een paar eetlepels plantaardige olie toe, voeg rozijnen naar smaak toe.
- Bakken:
- Bestrijk een koekenpan met boter en doe het bereide mengsel erin, strijk het oppervlak glad.
- Bak op laag vuur met een deksel op de pan tot de onderkant goudbruin is.
- Draai de pannenkoek om met behulp van een bord en bak de andere kant tot deze ook goudbruin is.
Serveer:
De koek wordt heel zacht, aromatisch en smelt gewoon in de mond. Serveer met zure room, honing of abrikozenjam.
Tips voor een perfect resultaat:
- Kwaliteit van de kwark: Gebruik verse kwark met een gemiddeld vetgehalte (9% vet) voor het beste resultaat.
- Varianten: U kunt experimenteren door stukjes fruit (appels, peren) of bessen (bosbessen, kersen) toe te voegen.
- Baktijd: De baktijd per kant is afhankelijk van de pan en de intensiteit van het vuur – gemiddeld 7-10 minuten per kant.
- Consistentie: Als u een nog luchtiger cake wilt, kunt u het eiwit van het eigeel scheiden, het eiwit stijf kloppen en dit aan het einde voorzichtig door het beslag roeren.
Deze kwarkcake is een uitstekende keuze voor een snel en voedzaam ontbijt of avondmaal. Hij is niet alleen lekkerder dan gewone kwarkkoekjes, maar kost ook minder tijd omdat u geen afzonderlijke kwarkkoekjes hoeft te vormen.