Russische appeltaart combineert zoete appels met hazelnoten, bakcacao en een vleugje rum. Je kunt je verheugen op een sappige en tegelijkertijd fruitige chocoladetaart, die je misschien nog niet kent. Probeer hem dus meteen uit!
Ingrediënten
- 4 appels
- 1 elcitroensap
- 4 elrum
- 150 gboter op kamertemperatuur
- Snufje zout
- 160 gsuiker
- 1 tlvanillepasta
- 4 eieren
- 250 gbloem
- 30 gbakcacao
- 1 tlkaneel
- 1 zakjebakpoeder
- 160 ggemalen hazelnoten
- 100 gzure room
Russische appeltaart met zure room bakken
Stap 1
Bekleed een springvorm met bakpapier of vet deze goed in. Verwarm de oven voor op 180 °C boven-/onderwarmte.
Stap 2
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Rasp de helft van de appels grof met een keukenrasp en snijd de andere helft in stukjes.
Stap
Meng de voorbereide appels in een kom met citroensap en rum.
Stap
Klop in een kom de boter op kamertemperatuur, een snufje zout, suiker en vanillepasta met de garde van de handmixer tot een licht romig mengsel. Roer de eieren een voor een erdoor.
Stap 5
Voeg vervolgens de bloem, bakcacao, kaneel en bakpoeder door een zeef toe aan het mengsel.
Stap 6
Roer vervolgens de gemalen hazelnoten en de zure room erdoor. Voeg als laatste de appels toe aan het deeg.
Stap 7
Baktijd: 50 min
Doe het appel-deegmengsel in de voorbereide springvorm en bak de Russische appeltaart ongeveer 50 minuten op de middelste richel. Controleer tegen het einde van de baktijd met een houten stokje of de taart gaar is.
Oma’s Russische appeltaart: ingrediënten aanpassen & verfijnen
Russische appeltaart is een bijzondere variant onder de appeltaarten, maar je hebt nog wat speelruimte om de ingrediënten te verfijnen en aan te passen:
Appels
Bij het kiezen van de juiste bakappels kun je het beste kiezen voor zure appelsoorten zoals Boskoop, Braeburn, Elstar, Granny Smith, Jonagold of Cox Orange. Deze hebben een stevig vruchtvlees dat tijdens het bakken niet uit elkaar valt en ook niet te veel sap afgeeft aan het deeg.
Rum
De rum in de Russische appeltaart dient ter verfijning en kan indien nodig ook worden weggelaten. Als je twijfelt over de keuze van de juiste rum, raden we je aan om bruine in plaats van witte rum te gebruiken, omdat deze veel aromatischer en krachtiger is. Als je nog meer rumaroma in de taart wilt, kun je de geraspte en gesneden appels erin leggen!
Tip: Als je rum wilt vermijden vanwege het alcoholgehalte, maar niet vanwege de smaak, kun je als alternatief 3-4 druppels rumaroma gebruiken om te bakken!
Welke rum is ideaal om mee te bakken?
Voor deze taart raden we je aan om echte overzeese rum met een alcoholpercentage van ongeveer 40% te gebruiken.
Noten
In het deeg verwerken we gemalen hazelnoten, die je ook kunt vervangen door andere noten, zoals walnoten of amandelen. Als je nog meer bite in de Russische appeltaart wilt, raden we je aan om hele walnoten een beetje te verkruimelen en vervolgens door het deeg te roeren.
Cacao
Door de bakcacao krijgt de taart niet alleen een heerlijk chocoladearoma, maar ook een mooie donkere kleur. Bakcacao bevat meestal geen suiker of andere toevoegingen en is door zijn bijzonder intense aroma perfect voor chocoladetaarten! Als je dit echter niet in huis hebt, kun je in geval van nood ook drinkcacao gebruiken. De suiker die hierin zit, zou onze Russische appeltaart echter veel te zoet maken, dus je moet de hoeveelheid suiker in het recept met ongeveer de helft verminderen. En je moet helaas ook genoegen nemen met een mildere chocoladesmaak.