Ik herinner me deze gevulde paprika’s nog uit mijn kindertijd. Een eenvoudige, maar zeer stevige vulling en gele kaas die smakelijk smelt bovenop de paprika’s. Dit gerecht is ideaal voor de lunch of een stevig diner.
Kleurrijke paprika’s gebakken met vleesvulling, onder een laagje kaas. Kan er iets gezelligers zijn voor een herfstmiddag? Bovendien is het nog steeds paprikaseizoen, wat betekent dat je deze groente nu voor een goede prijs kunt kopen. Het bereiden van gevulde paprika’s kost je ongeveer 10 minuten, de rest doet de oven.
Hoe maak je gevulde paprika’s?
Voor de bereiding van dit gerecht kun je elke kleur paprika’s kiezen: ze zien er mooi uit als ze verschillende kleuren hebben, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. De vulling is een zeer eenvoudige, maar smakelijke combinatie van gehakt en rijst. De vulling moet kort in een pan worden gebakken. Gehakt varkensvlees past hier het beste bij, maar varkens-rundvlees kan ook. En hier meteen een opmerking: de verhoudingen tussen vlees en rijst kunnen worden aangepast, je hoeft je niet strikt aan het recept te houden.
Inspiratie: paprika’s kunnen op twee manieren worden gevuld. Je kunt ze in de lengte doormidden snijden (dit is de handige versie die we in het recept aanbevelen), of de bovenkant eraf snijden en de paprika’s rechtop zetten. De bovenkant van de groente kun je als een hoedje of deksel gebruiken en ook bakken door deze op de met vulling gevulde paprika’s te leggen.
Daarna hoeft u alleen nog maar de paprika’s naast elkaar op een bakplaat of in een ovenvaste schaal te leggen en te bakken: de groenten moeten zacht worden en de kaas moet smakelijk smelten en bruin worden.
Recept: Gevulde paprika’s
Ingrediënten
- 4 paprika’s
- 500 g gehakt
- 1 zakje gekookte rijst
- 1/2 kopje tomatenpassata
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 200 g geraspte kaas
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- zout, peper
Bereiding
- De vulling bereidenHak de ui en knoflook fijn en fruit ze in een pan met olijfolie. Voeg het gehakt toe als de ui glazig is, roer alles door elkaar en bak het een paar minuten. Voeg de rijst en passata toe, breng op smaak met zout en peper en meng alles goed door elkaar.
- Paprika’s bakkenSnijd de paprika’s doormidden. Vul ze met de vulling, bestrooi ze met kaas en peterselie. Besprenkel ze lichtjes met olijfolie. Bak ze ongeveer 40 minuten op 180 graden.
Andere ideeën voor paprikavulling
Vlees-rijstvulling voor paprika’s is een populaire en geliefde optie, maar je kunt natuurlijk ook andere vullingen in de paprikahalfjes doen. Allereerst kun je de rijst vervangen door bijvoorbeeld boekweit of gierst. Ook vleesloze vullingen zijn heerlijk: bijvoorbeeld boekweit gemengd met verkruimelde feta en veel peterselie, of met ui gebakken champignons gemengd met rijst. De vulling kan ook in lagen worden aangebracht: doe rijst gemengd met peterselie op de bodem van de paprikahelften, leg daarop gebakken gehakt of champignons en bedek alles ten slotte met geraspte kaas.