Hoewel zuurkool al generaties lang in Poolse huizen wordt gegeten, beleeft het de laatste tijd een ware renaissance. We eten niet alleen zuurkool en ingemaakte komkommers, maar ook zuurdesem is erg populair. Veel mensen maken het steeds vaker zelf thuis. In het onderstaande artikel gaan we dieper in op de eigenschappen van dit gezonde mengsel en kijken we hoeveel zuurdesem van kool je per dag kunt drinken.
Hoe maak je zuurkool? Het blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn, je hebt er niet veel tijd of ingrediënten voor nodig. Bovendien is zelfgemaakte zuurkool vaak veel lekkerder dan de alternatieven uit de winkel. Bovendien is zelfgemaakte zuurkool een echte bom aan voedingsstoffen.
Zuurkoolzuur is goed voor de weerstand
Zuurkoolzuur is een bron van probiotica en ontstaat door fermentatie met behulp van goede melkzuurbacteriën, die de darmflora voeden. Er wordt steeds meer gesproken over het belang van een gezonde darmflora. Zuurkoolzuursteel ondersteunt deze perfect, wat zich vertaalt in een betere immuniteit, een betere huidconditie en een betere opname van voedingsstoffen. Bovendien heeft zuurkoolzuursteel een zeer gunstige invloed op de spijsvertering.
Zuurkool bevat ook stoffen met een antioxiderende werking. Daardoor helpt deze drank het lichaam bij de bestrijding van de schadelijke werking van vrije radicalen en heeft het ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen en vertraagt het vroegtijdige veroudering. Een dergelijke drank is ook een uitstekende manier om voor het hart- en vaatstelsel te zorgen.
Bovendien bevat zuurkoolzuur veel vitamine C, dat niet alleen een gunstige invloed heeft op het immuunsysteem, maar ook antioxiderende eigenschappen heeft. Vitamine C is ook belangrijk voor een goede opname van ijzer en de synthese van collageen. Het bevat ook vitamine K, dat een invloed heeft op de bloedstolling en het skelet ondersteunt.
Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel zuurkool erg gezond is, het niet voor iedereen geschikt is. Dit geldt vooral voor mensen die kampen met maag- en darmproblemen, zoals prikkelbare darmsyndroom en reflux. Je moet het ook niet eten als je antihistaminica of antistollingsmiddelen gebruikt, omdat het de opname ervan kan verslechteren.
Hoe maak je zuurkoolzuur thuis?
Om zuurkoolzuur te maken, heb je nodig:
- ¼ witte kool,
- 1 teentje knoflook,
- 1 liter gekookt water,
- een eetlepel niet-gejodeerd steenzout.
Bereiding:
- Snijd de kool fijn. Pel de knoflook.
- Maak een pekel aan door zout toe te voegen aan een liter water op kamertemperatuur en roer tot het is opgelost.
- Giet de pekel bij de kool.
- Sluit de pot af en zet hem op een warme plaats, drie tot zeven dagen, afhankelijk van hoe sterk je de zuurdesem wilt hebben.
- Zeef daarna de zuurkool en giet deze in een schone, uitgekookte fles.
- Bewaar in de koelkast.
Hoeveel zuurkool mag je per dag drinken?
Begin met een kleine hoeveelheid zuurkool, twee eetlepels per dag is voldoende. Als u zich na het drinken van deze hoeveelheid goed voelt, kunt u de hoeveelheid verhogen tot ongeveer een half glas per dag. Als u geen ongewenste reacties heeft, zoals maagklachten, kunt u het op een lege maag drinken of de hoeveelheid verdelen over twee doses, ’s ochtends en ’s avonds.