Citroenpeper geeft gerechten een scherpe en verfrissende smaak. Het is een bron van waardevolle antioxidanten. Het verrijkt niet alleen de smaak van gevogelte- en visgerechten, maar helpt ook je stofwisseling te versnellen.
Het heeft een scherpe, maar tegelijkertijd verfrissende smaak. Citroenpeper geeft uw gerechten een intrigerende toets die uw gezinsleden zal bekoren. Het wordt meestal gebruikt voor vis, maar het heeft veel meer toepassingen in de keuken. Wij geven u enkele tips voor het gebruik van citroenpeper.
Wat is citroenpeper?
In de winkel vinden we zwarte, rode, gekleurde, kruiden- en citroenpeper. In werkelijkheid is er maar één soort peper: zwarte peper. Afhankelijk van het moment van oogsten en de verdere verwerking kunnen we zwarte, witte en groene peper verkrijgen. Rode peper is een heel andere plant en citroenpeper is een kruidenmengsel, net als kruidenpeper.
Citroenpeper is een combinatie van gemalen zwarte peperkorrels en gedroogde citroenschil. Deze mix heeft een scherpe en tegelijkertijd verfrissende smaak. Het is niet helemaal duidelijk waar het idee voor deze combinatie vandaan komt, maar mensen gebruiken het al eeuwenlang. Misschien is citroenpeper ontstaan in India, dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis op het gebied van specerijenproductie, waar ook andere populaire mengsels zoals curry zijn ontstaan.
Welke eigenschappen heeft citroenpeper?
Citroenpeper heeft niet alleen een uitstekende smaak, maar ook waardevolle gezondheidseigenschappen. Het is een bron van onder andere vitamine C uit citroenschil en piperine uit zwarte peper. Deze stoffen hebben onder andere invloed op:
- de verbetering van de vetvertering,
- de versnelling van de stofwisseling,
- de werking van de lever,
- de weerstand van het lichaam,
- de bloedsomloop.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat het nog steeds een specerij is. Een snufje toegevoegd aan een gerecht levert niet voldoende van deze stoffen om een positief effect op het lichaam te hebben. Als aanvulling op een uitgebalanceerd dieet zal het echter zeker geen kwaad kunnen en alleen maar helpen als het regelmatig wordt geconsumeerd.
In de winkel vindt u kant-en-klare mengsels van citroenpeper. Het is echter de moeite waard om de samenstelling ervan te bekijken en producten te kiezen die alleen natuurlijke ingrediënten bevatten. In kant-en-klare mengsels zit naast citroen en peper vaak ook ui, kurkuma, knoflook, pastinaak, maar ook zout, suiker en citroenzuur. Het effect van een dergelijk mengsel op het lichaam kan heel anders zijn. Om zeker te zijn van de samenstelling van citroenpeper, kunt u het beter zelf thuis maken, wat heel eenvoudig is.
Hoe maak je citroenpeper? Versgemalen peper en geraspte citroenschil dun uitspreiden op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog de ingrediënten vervolgens een uur lang in een oven die is voorverwarmd tot 80-100 graden Celsius.
Je kunt de verhoudingen van de ingrediënten aanpassen aan je eigen voorkeur. Door meer citroen toe te voegen, wordt het kruid frisser.
Waarvoor gebruik je citroenpeper?
Citroenpeper wordt meestal gebruikt voor vis- en gevogeltegerechten. Je kunt het toevoegen voor het bakken of koken in de vorm van een marinade, tijdens het verhitten of helemaal aan het einde, door het over het gerecht te strooien.
Niets houdt je tegen om gewone peper te vervangen door citroenpeper in andere gerechten, zoals spaghetti, groentegratins of risotto. De toevoeging ervan kan je aangenaam verrassen in roomsoepen van wortelen, pompoen of tomaten. Citroenpeper past perfect bij olijfolie en kan de basis vormen voor saladedressings. U kunt er ook de smaak van zelfgemaakte vleeswaren, worstjes en patés mee verrijken. Het loont de moeite om te experimenteren en nieuwe smaakcombinaties te ontdekken, die uitstekende resultaten kunnen opleveren.